https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Витамините – голямата измама и истината за тях!

0

От ранно детство ние чуваме митове за ползите на едни или други продукти и витамини. Кой не е чувал като дете, че трябва да пие мляко, за да порасне, че от рибата се става по-умен, а месото и яйцата ни правят силни и здрави.

 

Но гълтайки хапчета, които уж ще ни направят здрави и силни, не се замисляме, че подтискаме способноста на организма самостоятелно да произвежда тези или онези вещества, като ги заменяме със синтетични аналози.

 

 

Витамините – колосалната измама

 

Ние сме се превърнали в нация от гълтачи на таблетки. И това е така не само у нас. Примерно половината американци и англичани ежедневно приемат витамини. В световен мащаб около милиард души пият витамини всеки ден. Сто години след създаването на витамините човечеството се е вманиачило в тях.

 

Казват ни, че витамините могат всичко – от рака до профилактика за оплешивяване, от отказване на алкохола, до повишаване на тонуса на организма.
До 2025г човечеството ще харчи за витамини 193 милиарда долара в година. Така производителите на хранителни добавки вече се мерят по доходи с фармацефтичните компании. Богатите хора по света днес вече могат да получат своята доза витамини дори и венозно.

 

Ние сляпо вярваме, че добавянето на витамин Д, калций, фолиева киселина, витамини от група В и желязо в голяма част от хранителните продукти, като мляко, сухи закуски, хляб ги прави „полезни“. Това позволява на здравоохранителните органи да заявяват, че подобряват здравето на хората по „естествен път“ без да прибягват към „фармацевтични средства“. Но ние колосално надценяваме ползата от витамините и недооценяваме свързаните с тях рискове.

На практика ползата на витамините не е доказана, но има все повече свидетеслства, че те могат да навредят.

Идеята, че хората имат нужда от допълнителни витамини и био добавки към храната се е родила през 1930г, когато човечеството наистина е изпитвало недостиг от хранителни вещества. Тази „илюзия“ битува и днес, но за разлика от преди, днес приемаме храна, която е пълна с химия.

 

Увереността , че добавянето на витамини прави храната здравословна, не е подкрепена от никакви изследвания, но позволява на производителите на хранителни продукти, да ни внушават, че тези „модифицирани“ храни са полезни за нас.

 

Например хранителните компании добавят витамини в пълните със захар закуски. И твърдят, че тези храни са полезни понеже са добавили витамин Д. Но това е „димна завеса“, защото на практика една чаша сутрешна закуска съдържа повече от половината препоръчителна дневна доза захар за едно дете.

 

Истината е, че ползите от витамините са следствие на хитри маркетингови кампании на производителите.

 

Укрепва ли витамин С имунитета?

 

Например митът, че приемането на витамин С укрепва имунната система, вероятно е тръгнал от нобеловия лауреат Лайнус Полинг. Той изтъква хипотезата си през 1960г, че приемането на витамин С, предотвращава простудата. Доста експерименти по-късно обаче опровергават тази теория. Някои изследвания показват, че при приемане на витамин С и цинк, се снижава проявяването на симптомите на простуда за срок от 6 до 12 часа. Напълно вероятно е обаче, че подобен резултат може да се постигне ако изпиете чаша портокалов сок или изядете едно киви. Просто до момента никой не е дал пари да се направи такова изследване, защото това ще бръкне в джоба на фармацевтичната индустрия.

Ако се храните здравословно, с пресни плодове и зеленчуци, риба, без да прекалявате с млечните продукти. Като приемате качествено месо и всеки ден се разхождате на слънце, ще получите витамини, достатъчни за 99% от хората.

 

Нашата храносмилателна микрофлора синтезира някои витамини от група В, фолиева киселина и витамин К.

 

За последните 10 години нивото на потребление на плодове и зеленчуци в Англия не се е изменило. Всички възрастови групи игнорират препоръките на здравоохранителните органи – да се приемат пет пъти дневно плодове и зеленчуци. Същото се отнася и за САЩ, независимо, че има доказателства, за снижение на риска от заболявания.

 

Повече хора се заблуждават, че понеже в плодовете, зеленчуците и рибата има витамини. Ако не приемат тези храни, могат да приемат тези витамини отделно. Но клиническите изпитания показват, че това не е така и има голяма разлика.

 

Хората сякаш забравят, че витамините са химически вещества, с красиво име. Британското правителство отстоява добавянето на витамини в много хранителни продукти.

В САЩ витамините, за разлика от лекарствата не се контролират от Управлението по контрола на качеството на хранителните добавки и медикаменти! (Food and Drug Administration, FDA).

Това означава, че хиляди хранителни добавки не се контролират за безопасност и ефективност. Никой не проверява дали в опаковката има това, което е написано на етикета.

 

През 1991г имаше предложен законодателен акт за регулиране на този растящ проблем, но производителите на витамини успешно лобираха конгреса, който прие , предизвикалия много спорове закон за хранителните добавки от 1994г.

 

Мотивът на производителите да не се приеме закон за регулиране е бил, че : това ще попречи на изразяването на лична свобода на гражданите.

Така по свят свят производителите на витамини могат да приписват всевъзможни функции на етикетите, които често са откровено лъжливи. Това, което преди е било домашно произвоство се превърна в глобален бизнес. В Европа тези производства са доста по-контролирани, но производителите без проблем използват изрази като „дават енергия“, ако в тях се съдържат конкретни ингредиенти. Например Цинк. Независимо, че изследванията, на които стъпват тези твърдения са правени преди 40 години. И тъй като дозите витамини имат малък обем, се налага да се увеличават таблетките, добавяйки други пълнители, които никой никога не проверява. Изследване в САЩ с участието на 500 000 души показва, че хората приемащи редовно мултивитамини има по-голяма вероятност да развият рак или сърдечно-съдови заболявания.

 

Витамин D е най-популярният витамин в света

 

Витамин D, известен още като витамин на тен-а е шампион по популярност сред хранителните добавки. Незнайно защо се смята, че неговата полза е доказана много повече от всички останали витамини.

Първоначално витамин D, са започнали да приемат във Викторианската епоха. Давали са го на децата в града, като профилактика против рахит. Днес го приемат повече за укрепване на костите и продтвращение на счупвания. Повечето лекари препоръчват витамин D при много заболявания. От направените изледвания се вижда, че витамин D действа благотворно дори при автоимунни заболявания, сърдечно-съдови, депресия и рак.

 

Витамин D на практика не е съвсем витамин, тъй като тялото ни може да го синтезира по естествен път от химическите вещества , които се образуват в кожата при въздействие на слънчева светлина. Той би трябвало да се нарича “стероиден хормон D “, но това би навредило на неговата популярност. Витамин D е мастноразтворим и следователно, подобно на витамините А, Е и К, се натрупва в мастните тъкани – и концентрацията може да се повиши до ниво, при което да стане токсичен.

Добавките обикновено се препоръчва да се приемат пестеливо, но много хора превишават препоръчителната доза – особено тези, които купуват добавки онлайн. Въпреки че отравянето с витамин D е рядко и повишава нивата на калций в кръвта, то причинява сериозни усложнения на сърцето, бъбреците и мозъка, които могат да продължат с месеци. През последните години случаите на отравяне с витамин D се увеличиха и тази тенденция не изглежда да се промени скоро поради онлайн продажбите на витамини и консумацията на хранителни добавки. Независимот от твърденията и рекламите, нужното количество витамин D може да се получи за 15 минути ежедневно стоене на слънце или при употреба на филе от пъстърва.

 

В САЩ (а напоследък все по-често във Великобритания и Австралия) добавките на витамин D, желязо, фолиева киселина и калций в млякото, сиренето, киселото мляко, сухите закуски, плодовите сокове и дори във водата – е вече в реда на нещата.

Предозирането на желязо се превръща в проблем в Съединените щати, където то се добавя към много продукти, включително тестени изделия и сухи зърнени закуски. Отскоро в САЩ има нов хит – добавянето на фолиева киселина към диетата на жени, които искат да забременеят. Това намалява риска от мъртво раждане на плода с около 70%, така че много страни започнаха да добавят фолиева киселина към абсолютно всички хранителни продукти.

 

Франция отказва да слага витамини в хранителните продукти

 

Франция обаче протестира, обявявайки , че има рискове. Страната все още няма право да вкарва витаминни добавки в продукти за масова консумация. Напоследък има все повече доказателства, че французите са прави и че високите нива на фолиева киселина могат да навредят на здравето и да увеличат риска от развитие на рак. Ползите от много витамини са много ограничени, затова е лесно да се регулира съдържанието на витамини в истинската храна, но когато се появяват под формата на химически добавки – става все по-трудно.

Хората приемат, че витамините се произвеждат  от естествени съставки. В действителност обаче те се синтезират предимно изкуствено в огромни фабрики, често в Китай. Стоте най-големи марки витамини са собственост на 14 транснационални корпорации, като Nestlé, Procter & Gamble и Bayer.

 

Няколко проучвания показват, че има връзка между злоупотребата с добавки с витамин D и намалената костна плътност, както и повишения риск от падания и фрактури. Едновременни клинични изпитвания и генетични проучвания показват, че приемането на калциеви добавки е свързано с леко повишаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт – може би калцият се отлага в главните артерии, запушвайки ги и ги уврежда. Телата ни абсорбират и преработват витамини от естествени източници, но не могат да се справят с огромната партида химически добавки, които идват директно в червата.

 

Вероятно основната настояща тенденция са протеиновите добавки и концентрираните витамини за подмладяване . Ако едното или другото се усвои в по-големи количества, отколкото е необходимо на тялото, то се възстановява от излишъците; Неусвоените дози летят в тоалетната.  Десертната индустрия, нетърпелива да грабне своето парче пай, започна да добавя няколко допълнителни грама протеин към шоколадови и зърнени блокчета, твърдейки, че този калорично претоварен продукт, наричан преди това „енергийна храна“, сега е „високо протеинов“ и най–подходящи за лека закуска след тренировка.

Защо много хора смятат, че хранителните добавки във високи дози са по-добри от истинската храна? Да вземем например скромния домат. Той е естествено богат на ликопен – мощен антиоксидант, чиято роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания е научно доказана. Въпреки това, мнозина вместо да ядат домати, купуват добавки с ликопен в гигантски дози през интернет. Прегледът на повече от 30 проучвания дава основание да се смята, че тези хора хвърлят пари на вятъра. Истинският домат по правило има повече полезни добавки – може би защото съдържа освен ликопен и стотици други химикали. Подобни резултати са получени и за други зеленчуци, като броколи.

 

Мащабни проучвания показват, че някои хранителни добавки действително увеличават риска от заболяване. Например, едно голямо проучване, проведено през 2014 г., дава основание да се смята, че добавките на витамин Е и селен повишават риска от развитие на рак на простатата. Дълги години хората вярваха, че капсулите рибено масло, съдържащи омега-3 мастни киселини, са полезни за здравето. Рекламата ги представя като панацея за всичко: артрит, сърдечни заболявания и деменция. Това убеждение се затвърждава от организации – например Американската кардиологична асоциация, която препоръчва увеличаване на консумацията на омега-3 мастни киселини при исхемична болест на сърцето. Трудно е да се каже какво провокира това твърдение – вероятно комбинация от наивност, влияние на спонсори, реклама и желание да се даде просто решение на страдащите от това заболяване. Американците харчат повече от един милиард долара годишно за препарати от рибено масло. Неотдавнашен преглед, обхващащ 79 рандомизирани клинични проучвания, включващи 112 000 души, обаче заключава, че приемането на дългодействащи омега-3 мастни киселини под формата на добавки (като рибено масло, ейкозапентаенова или докозахексаенова киселина) не намалява риска от инсулт или смърт.  Голямо клинично изпитване, проведено през 2019 г. с участието на 25 хиляди американци, не показа ефективността на рибното масло в превенцията на сърдечни заболявания и рак. Други  проучвания показват, че рибеното масло не предотвратява слепотата, болестта на Алцхаймер или рак на простатата. Премахването на съпътстващите продукти (например появата в магазините на лекарства с омега-9 мастни киселини) е друга масивна измама: те ни принуждават да купуваме мазнини, без които можем да живеем напълно и които вече присъстват в почти всички хранителни продукти. Невежеството ни прави беззащитни.

 

Въпреки постоянните уверения на правителства, здравни власти и производители на храни, здравите хора не се нуждаят от хранителни добавки. Достатъчно е да консумирате разнообразни пресни продукти и да излизате на слънце за няколко минути на ден. 99% от хората по този начин ще получат всички полезни витамини и минерали, от които се нуждаят.

 

Ако след като прочетете това, продължите да използвате витамини и хранителни добавки, не забравяйте да разберете какво точно купувате и в какви дози приемате, тъй като предозирането на тези химикали може да навреди на вашето здраве. Не забравяйте, че добре проведените и правилно рандомизирани клинични изпитвания не показват никаква полза от витамините и другите добавки за здравето, така че все повече се открива, че тези лекарства могат да причинят вреда. Ако не се наричаха безобидни думи „витамини и хранителни добавки“, просто щяха да бъдат забранени. Производителите на храни все повече добавят витамини към продукти с висока степен на промишлена обработка, тъй като способността да се произвеждат стоки от евтини съставки и в същото време да се твърди, че те са полезни за здравето, е много обещаващо във финансово отношение.

 

Подчиняваме се на модата, опитвайки се да намерим просто решение на проблемите си и вълшебното хапче, което ще ни даде здраве; Ежедневният прием на витамини и минерали изглежда идеалният изход. Мисълта, че правите нещо полезно за себе си е добре дошла. Но никакви хапчета не компенсират лошото хранене. И научни доказателства за полезността на витамини и други добавки не съществуват.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.