Витамини от групата В помагат при хронична умора, безсъние и депресия

Витамини от групата В може да си купите от аптеката, но най-добре е да ги набавите с помощта на рационално хранене

витамини
Витамини от групата В помагат при хронична умора, безсъние и депресия

Витамини от групата В са задължителни за хора, които работят, изложени на голям стрес.

Чувствате постоянна умора и апатия, често страдате от безсъние и безпричинна нервност?

Причината за депресията може да е дефицит на витамини от групата В.

Витамини от тази група са изключително важни за правилното разпределение на енергията в организма. Ако менюто ви е бедно на продукти, които съдържат тези ценни вещества, най-вероятно страдате от недостиг на енергия и тонус. Когато тялото получава достатъчно витамини от групата В, симптомите на депресия изчезват. Освен това стресът се стопява, а настроението се подобрява. Сънят става по-здрав и спокоен, в резултат на което организмът си почива пълноценно. Витамините от групата В влияят благоприятно на дейността на храносмилателната система. Те подобряват метаболизма, което от своя страна е фактор за справяне с наднормените килограми. Ако искате да
укрепите имунитета, непременно включете в дневното си меню продукти, богати на витамин В – те играят важна роля в процесите на растеж и размножаване на клетките. Също така спомагат за правилната дейност на нервната система и са важни за поддържането на функциите на кожата, косата, ноктите, устната кухина.

КАК СЕ ПРОЯВЯВАТ НЕДОСТИГЪТ И ИЗЛИШЪКЪТ НА ВИТАМИН В

Както всички витамини, В групата имат своето биологично значение за организма, но е доста трудно да се разграничат универсални симптоми за дефицита им. Важно е да обърнете внимание на здравето си, ако изпитвате хронична умора (дори и само сутрин), ако метаболизмът ви е забавен, страдате от чупливи нокти и коса, твърде нервни сте, подложени сте на стрес или страдате от безсъние.

Лекарите предупреждават, че в някои ситуации може да се получи излишък от витамини от В групата. Това е опасно състояние, тъй като крие риск от интоксикация на организма. Възможните последствия са увреждане на черния дроб, алергични реакции, световъртеж, главоболие. Важно е да се отбележи, че дефицитът или излишъкът от един или друг витамин от групата В предизвиква конкретни, характерни само за него симптоми – затова най-добре се консултирайте с лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.