Витамин В12 – защо е толкова необходим за здравето?

Витамин В12 е жизнено необходим водно-разтворим витамин, който тялото не може да произведе, а трябва да получи отвън

Витамин В12 е
Витамин В12 го има в храните от животински произход – мляко, яйца, сирене, месо, птици, риба. Най-големи количества се съдържат в мидите и в говеждия черен дроб. На трета позиция е рибата, но витаминът в нея е 10 пъти по-малко отколкото в първите два източника.

В12 помага за всички основни телесни функции, включително за синтеза на ДНК, образуването на червените кръвни клетки, работата на нервната система и мозъка, репродуктивните функции.

Важното вещество не може да се набави от растителни храни. Затова се препоръчва веганите да го приемат като добавка. Заблуда е, че ако ядат соеви храни, си доставят В12. Зърната съдържат вариант на минерала, но 90% от него е в неактивна форма.

Лекарите смятат, че близо 25 % от българите имат в някаква степен недостиг на В12. За да е той в норма, възрастен човек трябва да приема с храната средно по 2,4 микрограма на ден. При бременност и кърмене нуждите се увеличават на 2,6 и 2,8 микрограма.

В много случаи до дефицит стигат и хора, които редовно ядат месо, мляко, яйца. Причината е, че при някои състояния или прием на определени лекарства витаминът не се усвоява от организма, а се изхвърля с урината. Фактор за усвояването му е и възрастта -след 50-те ефективността намалява.

Нивото му в организма се установява с изследване на кръвта. Сред симптомите,
които насочват към съмнение за дефицит, са хронична умора, липса на концентрация, забравяне, изглаждане на езика, често замайване, замъгляване на зрението.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.