Кои хора, според лекарите, имат задължителна нужда от витамин Е?

Хората с метаболитен синдром трябва да взимат редовно леко завишени дози витамин Е. И това е необходимо, за да се коригира не само тяхното здраве, но и самочувствие

витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим. Този витамин има много висока защитна функция. Полезен е срещу ултравиолетовите излъчвания. Приема на витамин Е добре повлиява регенерацията на кожата. Той намалява риска от образуване на белези. Много е полезен при зарастване на рани. Кръвообращението става по-добро. Така се намалява опасността от образуване на тромби. Витамин Е е задължителен за профилактика срещу болестта на Алцхаймер.

Този витамин е антиоксидант и е от съществено значение за защита на клетките. Метаболитният синдром може да включва няколко конкретни заболявания или аномалии. По-специално, този синдром се характеризира с: абдоминално затлъстяване, повишени кръвни липиди, високо кръвно налягане. Налице е възпаление, склонност към тромбоза, инсулинова резистентност или нарушен глюкозен толеранс.

Според учените, хора с този синдром трябва да взимат 30-50% по-високи дози витамин Е. Факте , че пациентите със синдрома, по принцип, имат намаленат бионаличност на витамин Е в организма. Плюс това, в телата на тези хора имат повишени нива на оксидативния и възпалителния стрес.

Витамин Е предпазва клетките, влияе върху експресията на гените, имунната система и помага да се възстановим от наранявания. Витамин Е е важен с оглед на нервната система. Тя контролира мазнините. Експертите предупреждават, че витамин Е в кръвта може да бъде в достатъчно количество , но да липсва в телесните тъкани. Така че често дефицит на витамин Е се развива в латентна форма. Можем да го открием в бадемите, пшеничния зародиш и семената от различни масла, както и в спанака и зелето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.