Витамин D с нова полза: предпазва от деменция

Австралийски учени са доказали, че хората, които прекарват достатъчно време на слънце са по-здрави ментално. Това им позволява да се запасят с Витамин D, и по-малко да страдат от деменция

деменция
Оказва се, че недостигът на витамини застрашава здравето, като улеснява развитието на деменция. Както бе отбелязано по-рано в The Deccan Chronicle, витамин D е едно от най-важните вещества, нужни на организма. Той освен това намалява риска от сърдечни заболявания, множествена склероза и дори ревматоиден артрит.

И наскоро австралийски учени са доказали: хората, които прекарват достатъчно време на слънце са по-здрави в много отношения. Това им позволява да изработят витамин D, и да страдат от деменция. Заключението е направено след шест години наблюдение на повече от 1600 души. Учените умишелно са търсели случаи на Алцхаймер и други форми на деменция.

По този начин хората с умерен дефицит на витамини имат по-висок риск от развитие на деменция. Този риск се увеличава поне с 53%.

А сериозният дефицит увеличава съответния риск с 122%. Сега е необходимо да разберете дали хранителните добавки с витаминни и диетичните промени (например въвеждането на подходяща риба) могат да променят ситуацията. Между другото, още през 2015 г. съществува връзка между пониженото ниво на витамин D и влошаването на способността за памет и мислене.

И още нещо, което е интересно, по тази тема. Играчите-футболисти имат по-висок риск от увреждане на мозъка поради практиката да ударят топката с глава, съобщава Би Би Си. В подкрепа на проучването се дава свидетелството на дъщерята на английския футболист Джеф Асте. Играчът умира на 59 години, страдайки от ранна деменция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.