https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

4 безценни ползи за здравето на витамин В12

0

Витамин B12 е един от витамините, от които организмът ни има постоянна нужда

vitamin B12

Прочетете, запомнете и приложете тези 4 безценни ползи за здравето на витамин B12

Предпазва мозъка

Витамин  B12(метилкобаламин) предпазва мозъчните клетки. Изследване на 77 пациенти с алцхаймер показа, че нивата на  В12 при тях са драстично по-ниски, отколкото при здрави хора. Дефицитът на  B12 се проявява с изтръпване на ръцете и краката, отслабване на паметта и дезориентация.

Държи в настроение

Витамин  B12 има роля в синтеза на серотонин – хормона на доброто настроение. Изследвано е влиянието на  B12 върху настроението при болни от диабет. Установено е, че при нормално ниво на витамина случаите на депресия са много по-редки, отколкото при дефицит на  B12.

Важен за плода

Високите нива хомоцистеин при бременните влияят зле на феталното развитие. Но ако  B12е достатъчен, нивото на хомоцистеина е в норма.

За здрави кости

Хомоцистеинът влияе и на здравината на костите. В изследване 50 души с остеопороза са сравнени с 50, чиято костна плътност е нормална. При болните нивата на хомоцистеин се оказват високи, а дефицитът на  B12, фолиева киселина и витамин В6 е много сериозен.

Как да се набави

Не е много лесно витамин B12 да се набавя с храната, особено от вегани и вегетарианци. Има го в червени меса и субпродукти като бъбреци и черен дроб, в яйцата, киселото мляко, сиренето и морските дарове. Над 50-годишна възраст и усвояването му става по-трудно. Много от лекарствата също могат да доведат до дефицит на B12. Това налага да се пие на хапчета, които предписва лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.