https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Високото ниво на „хормона на любовта“ показва проблемите в отношенията

0

Проблемите в отношенията винаги са били причина за емоционален блокаж. Това често води до някои не особено приятни болести, свързани със стреса и нервното напрежение

 проблемите в отношенията
Високото ниво на „хормона на любовта“ показва проблемите в отношенията

Оказва се, че окситоцин, известен още като „любовен хормон“, се отделя не само по време на флирт, целувки и секс. Любовният хормон е налице и когато има криза в отношенията. Той помага на партньорите да се открият любовно един друг отново. Това е ново изследване, проведено от изследователите от Норвежкия университет за наука и технологии, пише Дейли Мейл.

В изследването са участвали 75 двойки от САЩ и 148 доброволци от Норвегия. Всички те били в романтична връзка. Специалистите помолили участниците няколко минути да помислят за отношенията с партньора си, а след това да запишат своята реакция, както и да споделят какъв вид реакция биха искали да видят. Преди и по време на опита експертите са измерили нивата на окситоцин при доброволците.

Изследователите са установили: хората, които са инвестирали прекалено много чувства и очаквания от тази връзка имали високи нива на любовния хормон.

След това изследователите сравняват нивата на окситоцин на двамата партньори. Експертите са установили, че при онзи който е по-отдаден в отношенията с другия, концентрация на окситоцин в организма е обикновено по-висока от тази на партньора, който влага по-малко сили и старание да поддържа връзката.

Резултатите не зависят от мястото на пребиваване на участниците. Според учените, „любовният хормон“ кара хората се грижат повече за взаимоотношения си, и да правят повече за връзката. Този механизъм обаче не винаги работи. Ако раздялата е неизбежна, нивото на окситоцин пак остава същото, но този път наличието му е причина за спад в емоциите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.