Футболен фитнес – най-добрият начин за профилактика и лечение на високото кръвно

Високото кръвно е проблем на много мъже. Мъжете не винаги са прекалено загрижени за здравето си и често неглижират появата на някои здравословни проблеми

високото кръвно
Футболен фитнес – най-добрият начин за профилактика и лечение на високото кръвно

Високото кръвно е толкова често срещано, че едва ли има мъж, който да не страда от него. Това важи най-вече за мъжете над 40 години. Точно тези мъже попадат и в групата на мъжете, които най-малко се грижат за здравето и външния си вид. Всичко се променя след около 5-6 години, когато дойде кризата на средната възраст. Но, тогава обикновено се оказва късно за корекцията на заболявания, като високото кръвно.

Но, ако имате високо кръвно налягане, спокойно може да го коригирате като играете футбол. Както отбелязва Zee News, футболът е също толкова ефективен, колкото хапчето, което намалява кръвното налягане. Също така, благодарение на футбола ще се намали процента на мастната тъкан. Този вид спортуване ще доведе и до укрепване на костите. Служители на Университета на Южна Дания настояват да се създаде концепция за футболен фитнес.

Учените са тествали концепцията върху 31 жени на възраст 35-50 години, които са имали леко повишено кръвно налягане. Жените са поканени да участват в два часа обучение три пъти седмично през цялата година. В резултат, обучението е оказало положително въздействие върху положението на жените. Налягането се понижава с 9 мм живачен стълб, телесното тегло – с 3.1 кг, триглицериди – с 0.3 ммол на литър кръв. Това занимание увеличило костната маса, както и показателите за физическа годност.

Въз основа на тези наблюдавани промени, учените са се уверили: футболът е чудесен начин за лечение и профилактика на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Основното нещо – да не се фокусирате върху резултата, а да се забавлявате.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.