Новата полза от вишневия сок

Специалисти от Лондон установили, че вишневия сок притежава удивителното свойство да възстановява силите

Новата полза от вишневия сок

Става дума за всякакво натоварване – от маратонско бягане до занимания с фитнес. Особено полезно е това откритие за професионалните спортисти.

В течение на 5 дни експерти предлагали на маратонци преди бягане и след това да изпиват по чаша сок от вишни. В резултат тези, които пиели сок, по-бързо възстановявали силите си след маратона и по-рано били готови за нови спортни подвизи. Свойството да възстановява мускулния тонус, вишневият сок притежава благодарение на съдържащия се в него антоциан – антдокскдант.

А британски изследователи установили, че чаша прясно изцеден сок от вишни може да замени 25 порции различни богати на витамини плодове и зеленчуци. Оказва се, че 250 мл сок съдържат повече необичайно полезни антиоксиданти от 5 порции грах, домати, дини, моркови и банани, взети заедно.

Причината е във високото ниво на антиоксиданти ORAC в него. За сравнение:нивото на ORAC във вишневия сок е 8260, докато в плодовете и зеленчуците – само 1800.

Необходимата денонощна доза антиоксиданти за човека е 6000 ORAC. А е известно, че антиоксидантите са призвани да се борят с пагубното въздействие на свободните радикали, предотвратяват развитието на рак, сърдечносъдови заболявания, както и преждевременното стареене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.