https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Опасен ли е вирусът ЗИКА за бременните?

0

Най-засегнати от вирусът ЗИКА са страните от Латинска Америка, но изолирани случаи са регистрирани и в Европа

virusat zika
Според здравните експерти опасност би представлявал заразен пациент единствено ако бъде ухапан от тигров комар. Такива обаче все по-често се срещат в Европа и дори в България. Със затоплянето на времето лекарите са все no-обезпокоени заразата да не се разпространи и в Европа.

Уврежда плода

Медицинските власти са особено разтревожени, защото се смята, че ако се зарази бременна жена, е висок рискът да роди дете със сериозни увреждания. След започването на епидемията от вирусът ЗИКА в Южна Америка и Карибския басейн десетки пъти са се увеличили случаите на новородени с микроцефалия или вродени аномалии на централната нервна система.

Най-лошото е, че в много случаи вирусът може да премине със симптоми като на лек грип – втрисане, мускулни болки, главоболие, а понякога – дори без каквито и да било симптоми. Затова лекари са категорични, че епидемията е трудно да бъде овладяна.

Ограничете пътуванията

От Националния център по заразни и паразитни болести уверяват, че за момента не съществува опасност от епидемия в България. Все пак съветват бременните жени, както и планиращите бременност, да ограничат далечните пътувания, особено в Латинска Америка. Важно е също да не общуват с хора, скоро завърнали се от тези страни. Освен риска вирусът да бъде пренесен от комар американски специалисти изтъкват, че има съмнения, че той може да се предава по полов път, и то дори месеци след прекараното заболяване.

Да избягват пътувания до страните от Латинска Америка се препоръчва и на деца, възрастни хора, както и на такива с тежки хронични заболявания.

Медицинските специалисти все още не могат да определят със сигурност дали евентуална зараза при тях би влошила състоянието. Съществуват съмнения, че вирусът Зика може да отключи автоимунни заболявания, пише „За жената“. Все пак на всички пътуващи се препоръчва да използват няколко пъти на ден репеленти – най-вече вечер, когато е най-високата активност на комарите, както и да носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, и да не оставят открити части от кожата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.