Виновно ли е слънцето за рака на кожата?

Само слънцето ли е виновно за рака на кожата? Оказа се, че всичко зависи от нашата воля и дисциплина, както и информация по въпроса за здравословния тен

слънцето
Слънцето носи само ползи, но не и когато не се използва разумно.

Ултравиолетовите лъчи проникват в нашата кожа и като защитна реакция започва да се изработва меланин – фермент, придаващ кафеникав оттенък и защитаващ от пагубното въздействие на ултравиолета. Той е полезен в малки количества: способства за изработването на витамин D, който е жизненонеобходим в детска възраст и повишава имунитета.

Но ако дозата на ултравиолета се превиши, могат да настъпят сериозни увреждания; Изгарянето е най-безобидното (макар и много неприятно) последствие. По-опасният враг е ракът.

Не може да се каже, че преките слънчеви
лъчи провокират растежа на всяка онкология. Хората, които са имали или имат някакви проблеми с новообразувания (в т.ч. и доброкачествени – миоми, липоми, възлова мастопатия, атероми и т.н.), не трябва въобще да се показват на слънце. Дори абсолютно здрав човек при пристрастие към загара може да си докара проблеми – т.нар. меланома, или рак на кожата.

За светлите хора изгарянето може да започне още след 10 минути пребиваване на открито слънце в средните ширини. На юг, особено при вятър, характерен за крайбрежието, този процес настъпва още по-бързо. Дори смутите хора неизбежно започват да изгарят след около 40 минути, прекарани под преките слънчеви лъчи без всякаква защита. А ако преди отиването на плажа приложите средство за загар, което съдържа масло, вероятността да получите изгаряне се увеличава многократно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.