Виното се приравнява на цигарите по отношение на риска от рак

Виното има доказани ползи за здравето, които няма как да бъдат оборени. Но, както древната медицина е доказала – няма отрова, има доза


Виното има доказани ползи за здравето, които няма как да бъдат оборени. Но, както древната медицина е доказала – няма отрова, има доза

Така че, и високите дози на виното може да донесат вреда за здравето, каквато не сме предполагали. Ограничаване консумацията на тази популярна напитка е възможно да запази нейните ползени свойства.

Ако човек пие бутилка вино веднъж седмично, той има повишен риск от рак в същата степен, ако пуши 5-10 цигари, пише The Daily Mail, позовавайки се на Университетската болница в Саутхемптън, Националната здравна система на Великобритания, Университета в Бангор и Университет Саутхемптън.

Според експерти, 10 човека от всеки 1000 ще се сблъскат с рак, ако консумират посоченото количество алкохол. За жените цифрата е 14 от 1000. Виното предизвиква развитието на рак на стомашно-чревния тракт при мъжете и рак на гърдата при жените.

Максималната доза, препоръчана от лекарите, е 14 единици алкохол на седмица. Голяма чаша вино съдържа около 3 единици, бутилка – около 10 единици, и пинта бира – 2.3 единици. Ако превишите тази граница, можете да се сблъскате с рак, чернодробни заболявания и сърдечни заболявания. Известно е, че активната злоупотреба с алкохол провокира рак на устната кухина, гърлото, ларинкса, хранопровода, червата, черния дроб и гръдния кош.

И все пак, Лекарите казват, че умерената консумация на вино (1-2 чаши на ден) има положителен ефект върху общото здраве. Тази алкохолна напитка се препоръчва при желязодефицитна анемия. Но това важи само ако виното се консумира като лекарство.

Червеното вино, например съдържа танин, свръхдоза от който може да предизвика тежки главоболия. Прекомерната консумация на червено вино неблагоприятно засяга черния дроб, причинява скокове на кръвното налягане, допринася за развитието на хипертония, остеопороза, рак, тежко психично заболяване (например делириум), причинява промени в психо-емоционалния фон, забавя реакцията.

Освен това, има някои противопоказания за приема на вино, с която трябва да се съобразите при консумацията. Противопоказанията са същите, както при повечето други видове алкохол. Виното е противопоказно за хора, които боледуват от: цироза на черния дроб, депресия, панкреатит, улцерозни лезии на стомаха и червата и коронарна болест на сърцето.

Колкото повече алкохол се консумира, толкова по-голям е рискът от развитие на рак

Но дори и много малко количество алкохол, около 1 напитка на ден, може да увеличи риска от развитие на рак. Експертите стигнаха до заключението, че няма минимална безопасна граница за употребата на алкохол, където рискът от рак не се увеличава.

Правителството на Обединеното кралство препоръчва мъжете и жените, които редовно пият, да не превишават 14 единици алкохол на седмица (1 единица е еквивалентна на 10 милилитра етилов алкохол или 8 грама). Но дори и това ниво на потребление все още може да увеличи риска от рак, като цялостното увеличение на риска е вероятно да бъде малко. Но е важно да се разбере, че всяко количество алкохол увеличава донякъде риска от развитие на рак.
Някои проучвания показват, че консумирането на малко количество алкохол (обикновено по-малко от 1 единица на ден) може да предложи някои ползи за здравето, като например намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Но прегледът на доказателствата за разработване на нови насоки установи, че тези ползи се отнасят само за много малка група хора – жени над 55 години, които пият по-малко от 5 единици седмично. Ето защо, новите препоръки не препоръчват консумирането на каквото и да е количество алкохол за подобряване на здравето

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.