https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вие ми се свят, защо?

0

111111

Всеки поне веднъж е имал проблем с виенето на свят. Може би се е получавало при рязко движение, ставане, след кашлица или кихане. В такива моменти пред очите ти сякаш се появяват „мушици”, а в ушите – шум. Достатъчно е да се опрем на стената и неприятното усещане минава. В някои случаи обаче виенето на свят може да е сериозен симптом и не си отива толкова бързо. Усещанията са толкова силни, че ни пречат да станем от леглото и можем дори да загубим съзнание.

Такива тежки пристъпи например са характерни за различни нарушения в кръвообращението на мозъка и говорят за цереброваскуларна недостатъчност.

Какви може да са причините за нарушение на мозъчното кръвообращение? Например травми на главния мозък, увреждане на гръбначния стълб, разрушаване на кръвоносни съдове, остра хипотония.

Виенето на свят често може да е симптом за захарен диабет, възниква при инфаркти, при кардиомиопатия или при хронично заболяване на съдовете.

От подобни пристъпи се оплакват и пушачите – влиянието на никотина на съдовете в главния мозък от време на време предизвиква цереброваскуларна недостатъчност и пък води до липсата на кислород. Въпросният термин обединява болести, свързани с нарушена работа на съдовете в главния мозък. Количеството на пациенти с подобно заболяване вече е над 6 млн. души в света и непрекъснато расте.

Сред сериозните заболявания, за които виенето на свят е симптом, е също и исхемичния инсулт. При него прогнозите са много лоши – изходът е фатален при 100 от 800 случая.

Пациентите, попаднали в болница с подобни заболявания, често си спомнят, че виенето на свят им се е случвало и по-рано, но никой от тях не е обръщал внимание на този важен симптом.

Какво да правим, когато ни се вие свят? Лекарите препоръчват няколко начина да се справим с това:

  • Да направим няколко дълбоки вдишвания
  • Да седнем или по-добре да приведем тялото в хоризонтална позиция
  • Да изпием чаша вода със захар, ако кръвното ни в този момент е паднало
  • Да си вземем топъл, но не горещ душ
  • Да отворим прозореца и да проветрим помещението, в което сме, за да влезе кислород

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.