https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вегетарианството ограничава проблемите с бъбреците

0

Науката приема за безспорно, че при установен проблем с бъбреците първата работа е да се ограничат белтъчните храни

бъбреците
Вегетарианството ограничава проблемите с бъбреците

Но препоръката не навлиза в детайлите – дали да се ограничи консумацията на протеин в общата диета, или да се избягват само определени продукти. Именно това е предизвиквало нефролозите от Сингапур да започнат проучване сред повече от 63 хиляди души. Те са от местното население, за което основен източник на месо е свинското – 97%, а в списъка на другите белтъчни храни влизат основно птици, риба, морски дарове, яйца, млечни продукти, соя, други бобови растения.

Лекарите установяват ясна връзка между консумацията на червено месо и появата на хронична бъбречна недостатъчност

Сред тези, които ядат най-много свинско, има и най-много хора с болни бъбреци. Рискът органите им да откажат се изчислява като 40% по-висок от този на хората, които не наблягат на червеното месо. Това е почти двойно, подчертават учените.

За другите животински източници на протеини нефролозите не откриват подобна корелация. Затова смятат, че ако човек приоритетно застъпи в храненето си другите източници на белтъчини и основно растителните, може значително да намали риска от бъбречна недостатъчност.

Който не може без месо, нека се придържа основно към ястия с риба и птици. Пак не е редно да се прекалява, но поне е избор на по- малкото зло, съветват специалистите по бъбреците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.