Вегетарианската диета намалява риска от рак на дебелото черво и ректума

От рак на дебелото черво може да ни предпази единствено добре балансираното здравословно хранене

рак на дебелото черво
Вегетарианската диета намалява риска от рак на дебелото черво и ректума

Ракът на дебелото черво е тясно свързан с човешкото хранене. Например, червеното месо значително увеличава риска от това заболяване, както и храни, богати на фибри, предпазва от този вид рак, пише Zee News. Ново проучване показва, че за да се предотврати развитието на рак на дебелото черво и ректума помага вегетарианската диета.

Експертите изследвали почти 380 случая на рак на дебелото черво и 110 случаи на рак на ректума. Рискът от рак на дебелото черво при вегетарианците е 22% по-нисък за разлика от месоядците. Вегетарианската диета намалява риска от рак на дебелото черво с 19%, както и от рак на дебелото черво – с 29%.

При вегетарианците, които ядат мляко и яйца, рискът е по-ниска с 18%, а при онези, които ядат риба – с 43%, а при полувегетарианците – с 8%. Така става ясно, че подходящата диета спестява не само излишни килограми и затлъстяване, хипертония, диабет и преждевременна смърт, но и колоректален рак. В тази връзка експерти отново съветват хората да мислят за диетата си.

Най-добре е балансираното, здравословно хранене, тъй като друго проучване доказа скоро, че вегетарианците не са най-щастливите хора на света и доста често изпадат в депресии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.