Вегетарианската диета е за предпочитане пред редовната консумация на месо?

През последните няколко десетилетия вегетарианската диета е станала много популярна, а употребата на месо рязко намаля. Защо?

месо
От консумацията на животински продукти се отказват както обикновени хора, така и хора, познати на целия свят. Списания, вестници и телевизия са ангажирани в насърчаването на растителното хранене и спазване на вегетарианската диета. И самите вегетарианци уверено обясняват колко по-добре се чувстват от момента, в който са престанали да ядат месо.

Но как да разберем със сигурност дали месото е вредно за нашето тяло?

Основният аргумент за въздържание от месни продукти е психологическият фактор. Следователно, за да се твърди категорично, че месото (пилешко, свинско, говеждо месо и т.н.), е лошо – това е погрешно (според експерти, и не само). Да, има заболявания, които могат да се обострят при честа употреба на месо. Но когато се консумира разумно месото носи важни минерали за организма.

В тази връзка – всяка крайност е вредна. Твърдението, че човек не може да живее без месо, също е неправилно. Вегетарианците, между другото, постоянно доказват, че човек може да се радва на добро здраве и без месо.

Много хора погрешно смятат, че чрез постоянна консумация на месо, те могат лесно да отслабнат. Това твърдение е вярно само отчасти. Диетата е много по-сложен процес, отколкото просто отричане на всякакъв вид продукт. Ето защо, не трябва да експериментира със здравето. Има специалисти-диетолози, които най-добре могат да преценят кой режим е най-подходящ за вашето здраве.

Вредно ли е месото? Полезно ли е да си вегетарианец? Трудно е да се даде еднозначен отговор, така че трябва да се придържаме към позицията на „ядем онова, което искаме да ядем“. И вече на базата на тази гледна точка да изберем ежедневната си диета, богата на основни витамини и минерали.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.