Вече е забранено да се слагат пломби с амагама

Европейският съюз забрани на деца под 15 г., бременни и кърмачки да се слагат зъбни пломби с амалгама

пломби с амалгама

Забраната за ползването на пломби с амалгама влиза в сила от 1 юли 2018 г. Тя ще важи за населението на целия съюз – над 500
милиона души. Очаква се тя да бъде гласувана в Европарламен-та с голямо мнозинство, тъй като има 88% обществена подкрепа и се приветства и от депутатите.

Освен това Европейската комисия изиска от всяка ствана в съюза до 1 юли 2019 г. да изготви план с мерки за намаляване на зъбните амалгами на всички хора.

Амалгамите за запълване на кариеси се използват от XIX век насам и включват няколко метала. Шокиращото е, че живакът съставлява близо 50% от тях. Той е невротоксин, обърква секрецията на жлезите и причинява аутизъм.

Международната академия за устна медицина и токсикология обяви, че за пръв път през 1845 г. е призовала живакът да не се слага в зъбни пломби, защото е отровен.

В Норвегия, Швеция и Дания той вече е забранен за употреба от зъболекарите. В други страни има ограничения за бременни, деца и хора с болни бъбреци.

Съставът на зъбните пломби и употребата на живак в стоматологията са предмет на конвенцията от Минамата, приета през 2013 г.

Тя вече е подписана от 128 държави и е ратифицирана от още 34. Конвенцията урежда въпросите по съхраняването на отпадъци с живак и за постепенно спиране на употребата му. Новата европейска забрана е залегнала в конвенцията. Тя не е цялостна, но е стъпка в правилна посока.

В коментар на решението на ЕС Световната здравна организация обяви: „Ерата на амалгамата в стоматологията свърши.“

В САЩ обаче Управлението за контрол на храните и лекарствата още от 2015 г. предлага подобна забрана, но здравното министерство я отхвърля. Мотивът е, че другите вещества, които се използват за запълване на кариеси, са с 20% по-скъпи и забраната на амалгамите ще отблъсне повече хора с ниски доходи от зъболекарската помощ. Отделно стоматолозите винаги надуват цените.

Въпреки това зъболекарите в САЩ бяха задължени да отделят и съхраняват живачните амалгами при специален режим и им се забрани да ги изхвърлят в канализацията. Според съобщение на АП всяка година от зъболекарските кабинети в САЩ в природата изтичат над 5 т живак.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.