https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вече е ясно какво предизвиква болестта множествена склероза

0

Болестта множествена склероза има твърде общи симптоми, и често се бърка с други заболявания. Това пречи на ранната диагностика

множествена склероза

Британски учени откриха какво причинява множествената склероза и така трасираха пътя към създаване на лек за болестта, съобщи в. „Дейли телеграф“. Разгадан е клетъчният механизъм, който води до автоимунната болест.

От нея страдат 2,5 милиона души по света. Тя се открива още в млада възраст – между 20 и 40 г., като 2/3 от болните са жени. По неизвестна досега причина при тази болест имунната система започва да атакува миелина – „щита“ от мазнини, който предпазва нервите в мозъка и гръбначния стълб. Това води до мозъчни увреждания и до образуване на лезии по тялото и намалява кръвоснабдяването и кислорода.

Симптомите на множествената склероза включват мускулни спазми, затруднено движение, болка, умора и проблеми с говора, равновесието и зрението. Развитието на болестта води до инвалидност и ранна смърт.

Отдавна се подозира, че за болестта е свързана с клетъчните митохондрии, които произвеждат енергия за клетките.

Сега учени от университетите на Ексетър и Албърта установиха, че белтъкът Rab32 се съдържа в изобилие в мозъка на болните от множествена склероза, но почти липсва в мозъка на здравите хора. Оказва се също, че при наличие на Rab32 в клетката нейният склад за калций се намира твърде близо до митохондриите. Това води до объркване в доставкатй на калций, което засяга митохондриите и се стига до токсичност в мозъчните клетки.

Източникът на нежелания приток на белтъка Rab32 в клетките още не е известен. Но бъдещото лечение на болестта вече има своята мишена, като е възможно роля за нея да играят и други белтъци.

„Досега медицината не предлагаше нищо на болните освен облекчаване на симптомите им. Нашето откритие проправя нов път за изследвания в друга посока – към лечението на болестта“, казва д-р Пол Игълтън от Ексетър, участник в изследването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.