https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Възпитанието е по-лесно с добри думи

0

Възпитанието започва с добри думи. Не се чудете, че детето е невъзпитано, ако постоянно употребявате упреци по негов адрес

Сигурно сте се убеждавали неведнъж, че хората, които ползват в общуването положителни изрази, са предпочитана компания. И по този начин привличат приятели, печелят симпатии, получават повече възможности за развитие.
възпитание на дете

Умението да общуваш приятелски и позитивно се учи отрано. Насърчавайте детето да търси положителните човешки черти и постижения у другите. И същевременно да се въздържа от негативни изрази, които нараняват – децата имат склонност да критикуват, да се оплакват и да клюкарстват.

• Посъветвайте детето, когато говори по адрес на някого, да коментира добите му страни. Например „Тя положи много усилия, за да се представи отлично на това контролно. Този път не успя, но следващия сигурно ще изкара по-висока оценка.“

В по-разгорещените разговори или спорове да запазва добрия тон: „Не съм съгласен с теб, но може би ти си прав за себе си.

• Научете го да балансира между положителното и отрицателното. Ако се оплаква например, че разходката сред природата му е досадна, накарайте го да ви изтъкне поне едно нейно предимство.

Тонът, с който човек говори, понякога изразява толкова, колкото и думите. Една от причините децата да обичат родителите да им четат, дори и да не разбират всичко, е приятният и спокоен глас, който чуват. Според психолозите, когато човек говори със силен и рязък тон, в очите на хората изглежда егоцентричен. Глух и монотонен обикновено е говорът на неотзивчивите хора, висок и носов – на егоистичните, енергичен – на дружелюбните. Предложете на детето да направи следното забавно упражнение. Да прояви артистичност и с изброените нюанси на гласа да запише на телефона си тези две примерни изказвания: „Бил искал/а да отидем да пазаруваме в мола“ и “ Как успя да прочетеш толкова много книги за едно лято?“ Нека след това да прослуша записите, за да долови различията в отделните начини на изговор. Провокирайте детето да сподели впечатленията си, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.