Възможно ли е да се отслабне по време на сън?

Колкото и да е странно, правилният и здрав сън обезателно ще ви помогне да нормализирате обмяната на веществата и да се избавите от излишните килограми!

сън
Възможно ли е да се отслабне по време на сън?

Вълшебна нощна диета не съществува, затова пък има правилно отношение към режима и храненето преди сън. По-коректно е да преформулираме и разширим въпроса: как да се подготвим за сън, как правилно да спим, как и с какво да се храним преди сън?

Насън хабим на всеки час около 50 – 60 калории и за да се осъществява правилно този процес, трябва да спим не по-малко от 8 часа на ден. Заспивайте преди полунощ и тогава в обмяната на веществата в организма ви ще е най-пълноценна. При по-малко от 5 часа сън
се изработва хормонът грелин, който стимулира апетита, й значително се съкращава производството на лептин, отговарящ за обменните процеси.

Ако искате да отслабнете насън, не забравяйте, че температурата в помещението не трябва да превишава 20 градуса.

Не пийте преди сън силен алкохол и не пушете! Заради никотина и алкохола мозъкът няма да се насища достатъчно с кислород, тъй като съдовете се свиват.

Вечерята трябва да е лека. Не яжте нищо след 18 ч. (това ограничение не се отнася за страдащите от диабет). Изключете хранителни продукти с голямо количество калории и въглехидрати като спагети карбонара и пържени картофи с месо.

Подготвяйте се за съня още от сутринта – пълноценната закуска и ситият обяд ще ви помогнат да се справите с чувството на глад и да избегнете вечерното преяждане.

Не забравяйте, че физическото натоварване, което подобрява обмяната на веществата, снема нервното напрежение и дава необходимото чувство за физическа умора.

И накрая, интересен факт за съня: смята се, че човек расте насън независимо от възрастта. Причината е, че хормонът на растежа се отделя до 70% именно нощем.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.