Възможна ли е епидемия от морбили в България?

Дали е възможна епидемия от морбили? Този въпрос все по-често си задават родителите и специалистите,
притеснени зачестилите случаи на коварната болест

морбили

Епидемиолозите съобщиха, че в България е възможна епидемия от морбили (дребна шарка), защото има голям брой деца, които не са минали през задължителната имунизация.

Според техните оценки най-застрашени от морбили са бебетата, защото първата ваксина се слага на 13 месеца. Реимунизация се прави на 12 години.

Лекарите твърдят, че в резултат на прекарана дребна шарка се изгражда имунитет, който е много траен и на практика пожизнен. Възникване на повторно заболяване е възможно, но се случва много рядко –
при не повече от 0,5-1% от хората.

След ваксинация антителата обичайно са по-ниски отколкото след преболедуване, но имунитетът също е продължителен и се оценява като пожизнен. Има изключително редки съобщения за заболяване при ваксинирани с две дози лица, твърдят епидемиолозите.

Морбили е една от най-силно заразните болести, която се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и обрив, започващ от лицето и постепенно обхващащ цялото тяло. Източник на инфекция са болни, които разпространяват вируса по въздушно-капков път. Инкубационният период продължава 8-12 дни, след което се появяват първите симптоми на заболяване. Заразният период започва 1-2 дни преди появата на симптоми и продължава 4 до 7 дни след обрива.

Специфично лечение няма, повечето заболели се възстановяват за 2-3 седмици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.