Възглавницата и матракът са важни за добрия сън

Позата за сън много зависи от повърхностите, върху които спите

Възглавницата
Възглавницата и матракът са важни за добрия сън

Матракът трябва да бъде достатъчно твърд, за да поддържа позицията на гърба, но и достатъчно мек, за да поема формата на тялото. Според ортопедите средно твърд матрак е подходящ за повечето хора.

При нужда от по-специални грижи след заболявания или травми матракът може да се адаптира лесно с добавяне на топер – тънък гъвкав матрак от т.нар. мемори пяна.

Добрата възглавница трябва да държи главата и шията в анатомична позиция и да помага за поддържането на горната част на гръбнака.

Ако спите по гръб, възглавницата трябва да изпълва цялото пространство между шията и матрака. Но не бива да стига под раменете ви.

Ако спите на една страна, опитайте да използвате висока възглавница, за да поддържате главата си в съответствие с останалата част от тялото.

При всички други положения по-подходящи са тънките възглавници и тези, които имат S-образен релеф за поддържане на врата. Мемори пяната е добър материал, който под тежестта заема индивидуално необходимата форма според главата и шията. Водната възглавница също дава цялостна подкрепа.

При спане настрани най-подходяща е твърда възглавница. И не забравяйте да поставите още една между коленете си, за да не принуждавате гръбнака и тазобедрените стави да страдат.

Като застраховка срещу алергия сменяйте възглавницата с нова през година и половина, дори да има предпазен калъф. И при най-добра хигиена за 18 месеца възглавниците се набиват с микроорганизми, които причиняват алергии

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.