Въвеждат електронната рецепта

От следващата 2014 година се очаква да бъде въвеждана поетапно електронната рецепта. По този начин ще се стигне до отпадане на рецептурните книжки, които на този етап отнемат дълго време за попълване. Новият способ ще стане със задължителен характер за всички договорни партньори на здравната каса. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков.

Цеков обясни, че по този начин всички лекари ще могат да изписват на своя компютър електронна рецепта с уникален код, която ще бъде разпечатвана след това и ще се дава на пациента. И както с ръчно написаната рецепта, и с тази пациента ще може да си закупи лекарство от аптеката. Ако някой от медикаментите липсва в дадена аптека, ще може да се закупи от друга, тъй като уникалният код ще бъде подаден по електронен път до всяка аптека, добави Цеков.

receptaШефът на касата съобщи още, че с това въвеждане на електонните рецепти, ще се стигне до пренастройване на софтуера на личните лекари, на всички фармацевти, лекари, всички работещи в болниците. Този проект ще бъде и удобен и затова, че ще предотврати погрешно изписване на лекарствата, което се случва понякога.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.