https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ваксините – с доказана полза за здравето!

0

Ваксините, или по-скоро задължителните ваксини са чест обект на спорове между противници и привърженици на задължителната ваксинация

vaksinite
Около 95% от бебетата до 1 година са имунизирани. 65 % от децата на годинка и половина имат ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. Едва 49,4% от 6-годишните са получили реимунизация срещу сериозните заболявания. Тези данни за 2015 г. отчете председателят на Българската педиатрична асоциация проф. д-р Владимир Пилософ. Сред причините за резкия спад в имунизационния обхват известният специалист изтъква проблема с доставките на задължителните ваксини през последните 2-3 години, както и личното решение на някои родители да не имунизират детето си. Той припомня, че ваксините са избавили човечеството от смъртоносни епидемии. Те са един от основните начини за удължаване продължителността на живота и за създаване на колективен имунитет срещу опасни болести.

Според проф. Пилософ трябва да се работи активно за по-добрата осведоменост на хората за ползите от имунизацията и реимунизацията.

Спорът „за“ и „против“ задължителното ваксиниране на децата, който се води в интернет форумите, миналата година стигна и до парламента. „Предложението да отпаднат имунизациите за деца не е в полза на обществото, затова те трябва да останат -заяви доц. д-р Димитър Шишков. – Появата на единични алергични реакции не е основание да поставяме под заплаха здравето и живота на всички деца.“ Същото смятат повечето здравни специалисти. Според тях опасността от странични ефекти при имунизация се превърна в мит, който силно разколебава родителите и ги изправя пред въпроса дали е необходимо да ваксинират детето си.

Статистиката за миналата година сочи, че само 7% от регистрираните нежелани лекарствени реакции се дължат на ваксини. Те обаче преминават за няколко дни, без да оставят трайни последици.

Друг голям мит е, че се инжектират в организма живи бактерии и вируси,
способни да разболеят хората и да им причинят тежки увреждания, отбелязва главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев.

Тези недостоверни твърдения явно оказват влияние. По данни на социологическо проучване, поръчано от Министерството на
здравеопазването в края на декември миналата година, 35% от родителите смятат, че ваксините могат да навредят.

Увеличава се броят на майките и бащите, отказали поставянето на първите ваксини
в родилния дом. По-късно отливът става по-голям – родители предимно от големите градове спират да ваксинират децата си след имунизациите, проведени в родилния дом. Някои от тях са крайни привърженици на природосъобразния начин на живот.

Конспиративните теории, че вирусите се разпространяват от фармацевтичните компании, печелещи от производството на ваксини, че самолети ги разпръскват
над главите ни под формата на аерозол, че децата се стерилизират чрез ваксинация, не са български патент. Но у нас има още една причина по-малко от половината деца на 6 години да са ваксинирани.

Сред родителите има и такива (предимно от ромската общност), които на практика са изпаднали от здравната система – нямат постоянен адрес и не са избрали личен лекар, пише „Всичко за семейството“. Така децата им не могат да бъдат ваксинирани. Полагат ли се достатъчно усилия за тези родители, които не са извън здравната система, да бъдат убедени колко опасна
и задетето им, и за обществото е липсата на задължителни имунизации? В родилното отделение майката може да откаже
ваксиниране на бебето, като попълни собственоръчно декларация. След това дори не е нужно да подаде декларация за отказ при личния лекар. Той обаче трябва да уведоми Регионалната здравна инспекция за неваксинираните деца. Инспекторите следва да поканят родителите на разговор и имат право да им съставят акт за нарушение и да наложат глоби. Първата санкция е между 50 и 100 лева, втората – 100-200 лева. Липсва официална информация колко такива разговори са проведени и има ли наложени глоби.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.