Ваксините срещу грип – пари, хвърлени на вятъра

Всяка година в началото на есента сред хората съществува дилема дали да си направят ваксина срещу грип или да не си направят

ваксина
Ваксините срещу грип – пари, хвърлени на вятъра

Отговорът на този въпрос е по-скоро не, отколкото да. Макар и опасни, грипните вируси могат да бъдат преборени с подходяща, много по-евтина и вкусна превенция. Преди няколко седмици стана известно и следното твърдение на учените. Британски специалисти са убедени, че ваксините против грип, които се правят днес, и изискват огромни финансови разходи годишно от държавата, в действителност са неефективни. Според статистиката, в програмата за ваксинация пса охарчени много пари, но броят на хората, което се разболява от грипен вирус, расте непрекъснато. Според експерти, здравните власти в много европейски страни вече са разтревожени.

Проблеми създава постоянна мутация на грипния вирус. Ваксината помага само когато сте заразени с щам, срещу който е създадена самата ваксина. Ако тялото ви е заразено от различен щам, ваксината не работи. Според експертни оценки, вероятността, че ваксината ще е ефективна е само 3%. Според онова, което производителите на ваксини срещу грип казват, ваксината ще помогне на всеки втори човек, който се е ваксинирал.

Изложени на особен риск са хората с отслабена имунна система, включително стари хора, малки деца и пациенти с хронични заболявания. Както бе посочено от учените, необходимо е да се засили имунната система, с редовен прием на витамини, правилно хранене и закаляване на организма. В диетата трябва винаги да бъдат включени пресни зеленчуци и плодове, богати на аскорбинова киселина (кисело зеле, лимони, мандарини, портокали, грейпфрут).

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.