https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ето как ваксина ще убие страшните пневмококови инфекции – продължение

0

Ваксинацията или използването на ваксина е най-ефикасният и ефективен начин за предотвратяване на смъртността от инфекциозни заболявания

ваксина
Ето как ваксина ще убие страшните пневмококови инфекции

Първата пневмококова конюгатна (нежива) ваксина е въведена в САЩ през 2000 г. От тогава броят на случаите на пеницилин-резистентните инвазивни пневмококови заболявания при малки деца намалява с 81% само за 4 години. В доклад Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обявява въвеждането на пневмококовата ваксинация като едно от 10-те най-големи достижения за общественото здраве през последното десетилетие. Това е довело до превенцията на 211 000 сериозни пневмококови заболявания и 13 000 смъртни случая за периода 2000-2008.

Пенвококовите конюгатни ваксини могат да предотвратят в световен мащаб до 7,7 милиона смъртни случаи сред децата до 2030 г.

Иновативната, 13 валентна пневмококова конюгатна ваксина бе въведена в употреба за бебета и деца през декември 2009 г. в Европа. Тя осигурява най-широко покритие срещу циркулиращите причинители (щамове) на пневмококови инфекции. От януари тази година може да се използва и при деца от 6 до 17 годишна възраст за превенция на инвазивната пневмококова болест, пневмония и остър отит. Пневмококовите заболявания все по-често се причиняват от щамове, които се отличават с повишена резистентност на лечение, какъвто е щамът 19А, съдържащ се в 13-валентната ваксина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.