https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вече пробват ваксина срещу рак

0

Млада англичанка е първата, на която се изпробва ваксина срещу рак

Серумът стимулира имунната система и после тя сама убива туморните клетки, съобщи в. „Индипендънт“.

35-годишната Кели Потър е в напреднал IV стадий на рак на маточната шийка. Ваксина срещу рак се изпробва на общо 30 души за период от 2 г.
vaksina sreshtu rak
„Получих много добро лечение и ракът беше стабилизиран в Лондон, но вече имах разсейки в черния дроб и белите дробове. Веднага се съгласих за новата ваксина. За мен е чест да бъда част от нещо, което може да промени всичко“, каза Кели.

Тя получи първата доза от ваксина срещу рак на 9 февруари. Предстоят още 7 вливания. Лекарите й казали, че може да има симптоми като при грип, но засега при нея няма.

„Ще се боря възможно най-дълго.
Ако не успея, искам да вдъхновя други болни“, споделя Кели.

Ваксината е с белтъчен фрагмент от ензима hTERT, който кара раковите клетки да се делят безкрайно. „Инжектираме този антиген в кръвта и се надяваме той да стимулира имунната система да произвежда антитела, които атакуват раковите, но не и здравите клетки“, обясняват от университета в Съри, където е създадена ваксината.

След като новините за ваксина срещу рак са достатъчно обнадеждаващи, идва ред и на една лоша новина за рака. Световната здравна организация добави в списъка на веществата, причиняващи рак, и една от съставките в биберона. Съединението МБТ (съкращение от 2-меркаптобензотиазол) влиза в състава и на презервативите, гумените ръкавици, ластиците и автомобилните гуми. СЗО обяви, че
употребата на тези изделия е безопасна, но при производството им работниците в химически заводи са изложени на риск.

Проф. Ханс Кромхоут от 24-членния комитет на СЗО, съставящ списък на канцерогените, казва: „Наскоро този химикал бе изолиран в прахта край пътищата и очевидно е попаднал там от триещи се гуми на автомобили.“

При изследване на работещи в химически завод в Уелс е установена по-висока заболеваемост от рак на пикочния мехур, на червата и един вид рак на кръвта. В завода обаче освен с МБТ се работи и с други химикали.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.