https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Отитът е вид възпаление в областта на ушите, като се дели на външен и вътрешен отит. През летния сезон причина за възпаление на ушите може да бъде нечиста вода в обществени басейни, водоеми и морето, когато има смесване на фекални и други отпадни води с чистата вода. В този случай се поставя диагноза външен отит.

Д-р Любен Попов, детски УНГ лекар в болница УМБАЛ „Царица Йоанна“ – София обяснява, че това е възпаление на външния слухов проход, което на практика е кожно заболяване, съпроводено с болка в ухото. Медикът уточнява, че външния отит се лекува от УНГ лекарите. Ако обаче има усложнения се налага лечение от дерматолог. Д-р Попов обяснява още и че външният отит минава по-бавно заради бактериалната инфекция и гъбичките, които са по-упорити.

Както казахме отитът се дели на външен и вътрешен, в зависимост от областта, която е засегната – външното и/или средното ухо. Много деца, страдащи от чести инфекции на носоглътката, са склонни към отити поради безпрепятственото преминаване на бактериите към средното ухо. Докторът обяснява, че положението се усложнява ако се получи пробив на тъпанчето, и става още по-сложно ако възпалението от едното ухо премине към другото по кръвен път, което най-често се получава при грипния отит.

УНГ лекарят предупреждава, че при наличие на отит задължително трябва да се проведе лечение, тъй като в противен случай се получават усложнения, които засягат най-често мозъка. Обикновено възпалението при децата отшумява за 10 дни, а при по-тежките случаи лечението може да продължи и месец.

Какво трябва да знаем за отита:

1. Острият среден отит (възпалението на средното ухо) е едно от най-честите заболявания при децата, като 62 на сто от тях са се разболяли поне веднъж до 1 годишна възраст.

2. Най-честите случаи на проявата на отит са във възрастта между 6 и 12 месеца.

3. Възпалението на ушите е най-честата причина за посещение при педиатър и водеща причина за антибиотично лечение при децата.

4. От това възпаление страдат поне 700 млн. деца по света за една година, като половината от тях са на възраст до 5-годинки.

5. Отитът е мъчително и болезнено заболяване, което понякога е много упорито. То може да причини много тежки усложнения, особено при повтарящи се епизоди на възпаление. От възпалението могат да пострадат гърлото, синусите, мозъчните обвивки ( менингит) , вестибуларният апарат и слухът.

6. За да предпазите детето от отит, то не трябва да има чести контакти с големи групи деца, трябва да се спазва добра хигиена и минимално излагане на тютюнев дим, които са рискови фактори извън домашната среда.

7. Добрата новина е, че макар и често срещано заболяване при децата, отитът не е животозастрашаващ. Лекарите съветват още преди 6-я месец да се направи пневмококова ваксинация, тъй като тя е с най-добър предпазващ ефект.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.