Важна информация: Защо устата пресъхва?

Устата ви често пресъхва. Дотолкова, че ви става трудно да говорите, дъвчете, преглъщате. В медицината това състояние се нарича ксеростомия

устата
Оралната сухота може да е следствие на това, че не пиете достатъчно вода, но може и да издава заболяване.

С течение на годините намалява производството на слюнка. Затова лекарите съветват възрастните да пият вода и без да изпитват жажда. Секретът, произведен от три двойки слюнчени жлези (околоушната, подче-люстната и подезичната), има защитни функции. Той е важен за целия организъм. Слюнката е като естествен душ за устата. Тя отмива и унищожава вредните бактерии, снабдява зъбите с калций и фосфати, неутрализира излишните киселини, разяждащи зъбния емайл.

Освен лошият навик да пиете по-малко от 2 л вода, разпределени равномерно през деня, орална сухота причинява прекомерната употреба на кофеин и никотин. Проблемът може да идва и от това, че прекалявате със сладки храни – захарта се свързва с водата и затруднява образуването на слюнка. Причина през студеното време, когато се включва отопление, често се оказва сухият въздух в стаята, където работите и спите.

Този симптом се появява и като следствие от употреба на много видове медикаменти – например силни аналгетици, хапчета за понижаване на кръвното налягане, срещу диабет, антидецресанти.

Ако чувствате сухота в устата, но не смятате, че за нея причината е някоя от тези, добре е да отидете на лекар, за да проверите дали състоянието не издава заболяване.

Този симптом е водещ при диабета. Други възможни диагнози са възпаление на слюнчените жлези, вирусни заболявания, артериална хипертония, нарушения във функциите на щитовидната жлеза, проблеми с бъбреците, Синдрома на Гужеро-Сьогрен. Това са все сериозни болести, затова не подценявайте този сигнал на тялото и веднага се консултирайте със специалист.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.