Увеличение на лимфните възли – колко опасно може да бъде това?

Напипвате някаква бучка и изпадате в паника. Лимфаденопатията – увеличение на лимфните възли, не е обичайно състояние

увеличение на лимфните възли

Увеличение на лимфните възли не бива да си представяте най-страховитите болести на света.

Лимфните възли са най-важната съставна част от имунната система. Основната им функция е да отбиват атаките отвън на вражески агенти (микроорганизми, токсини) . Те спират инфекцията, като й попречат да се разпространи в организма. Това става чрез усилено производство на лимфоцити. Лимфоцитите са защитни клетки, които се струпват в лимфните възли, предизвиквайки тяхното увеличаване, а понякога и възпаление.

Всъщност лекарите по-скоро приемат лимфаденопатията като естествен процес

Особено ако възлите се увеличени локално. Това често се случва при остри инфекции (рубеола, инфекциозна мононуклеоза и т.н.). Тези заболявания са съпътствани от възпаление на горните дихателни пътища и висока температура.

Не са редки случаите, ко-гато лимфните възли се възпаляват при активиране на бактериална инфекция (зъби, отоларингилани органи, кожа). При това колкото по-тежко протича инфекциозният процес, толкова повече се увеличават и/или се възпаляват лимфните възли – обикновено недалеч от огнището на инфекцията. Изходът е един: колкото може по-бързо да се намери източникът на заразата и той да бъде елиминиран.

Увеличаването и възпалението на лимфните възли може да бъде и признак за заболяване на съединителната тъкан (ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес). В този случай задължително ще има и други симптоми: обрив по кожата, болка и зачервяване в областта на поразената от болестта става.

Съвсем друг сиптом е, когато лимфните възли са увеличени едновременно на няколко места или по цялото тяло и ако имат плътна консистенция. Подобна картина често се наблюдава при хронична и остра лимфоцитна левкемия. Това злокачествено заболяване на кръвта се характеризира с натрупване на туморни лимфоцити в лимфните възли, периферната кръв и костния мозък.

Онкологичните заболявания, въпреки широко разпространеното мнение, невинаги са съпроводени от увеличени лимфни възли

Но при поява на системна лимфаденопатия не бива да се отлага посещението при специалист. Първо при личния лекар, който трябва да назначи пълен кръвен тест, а при необходимост и други изследвания: ултразвукова диагностика на лимфните възли, рентген или компютърна томография на гръдния кош. При съмнение за злокачествен процес се прави биопсия, при която се вземат образци от тъканта на възела и се анализират в лабораторни условия.

Увеличените лимфни възли могат и сами да се превърнат в източник на възпаление, за което в началото сигнализират болезнените усещания, видимо увеличеният лимфен възел, повишената температура, отпадналостта, главоболието. За да не се стигне до гноен процес (абцес), задължително потърсете консултация със специалист.

Ранната диагностика ще помогне да се избегне най-лошото развитие на събитията, които всъщност не се срещат чак толкова често.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.