Утринна гимнастика за уморени очи

С утринна гимнастика за уморени очи ще възвърнете добрата форма на вашето зрение. Гимнастиката за очи е полезна не само за зрението, но и за самочувствието

утринна гимнастика
Утринна гимнастика за уморени очи

Утринна гимнастика за очи ще направи зрението ви по-добро.

Веднага след събуждане виждате малко разфокусирано. Достатъчно е да разтъркате очи и зрението се връща в обичайното състояние. Обяснението е, че мускулите на очите също имат нужда от движение – то им помага да влязат в работен ритъм.

За добро зрение офталмолозите препоръчват утринна гимнастика за очи. С упражненията можете да се разсъните и да се подготвите за деня. Те са лесни и не отнемат много време.

Преди да започнете, се подгответе. Докато сте спали, всички мускули са били неподвижни. Като се събудите, не скачайте веднага от леглото. Протегнете се добре, обърнете се няколко пъти от едната страна на другата и обратно, дишате дълбоко. Това ще ви помогне да възстановите нормалното кръвообращение в организма.

1. Първо отворете широко устата, а после и очите. След това направете движенията едновременно. Повторете упражнението 4 пъти.

2. Свийте силно и после отпуснете очите. Повторете 7 пъти. Започнете бързо да мигате. Това ще помогне да овлажните очната лигавица. Може да изпълнявате упражнението периодично и през деня, за да гоните умората и усещането за сухота в очите.

3. Затворете очи и с върха на носа „рисувайте“ във въздуха букви, цифри или геометрични фигури. Тази гимнастика ще помогне на очите автоматично да влязат в действие.

4. Повдигайте и отпускайте веждите, като се стараете да усещате движение в областта на ушите

Това ще помогне да тонизирате мимическите мускули и да възстановите нормалното кръвообращение, което ще повлияе благотворно на зрението.

5. Повдигнете ръце и поставете дланите с разперени пръсти точно пред очите си. Гледайте не тях, а през тях. В началото бавно, а после постепенно ускорявайки, обръщайте глава надясно и наляво, като насочвате погледа колкото можете по-надалеч.

6. Направете кръгови движения с очите първо по посока на часовниковата стрелка, после обратно. Представете си, че пред вас има циферблат и бавно движите погледа си по него, като фиксирате специално 3,6,9 и 12 часа. Старайте се да не напрягате очите – действията трябва да са плавни.

7. На вдишване повдигнете очите вляво и нагоре и задръжте така няколко секунди, а на издишване върнете в изходно положение. Повторете, като движите очите в такт с дишането.

8. Покрийте плътно очите с длани за 4-5 минути. Потопени в тъмнината, почувствайте максимално отпускане и топлината на ръцете си, от които очите се зареждат с живителна енергия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.