https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Устните ми са напукани! Защо?

0

Устните са покрити с тънък, прозрачен слой кожна тъкан

ustnite
Под него има богато снабдени с кръв мускули с множество нервни окончания. Нашите устни са чувствителни на това, което става в организма и във външната среда. Реагират на промени във влажността, температурата на въздуха и на тялото, както и на съдържанието на вода в него.

Ето някои от най-честите причини за напукване

Минусови температури и силен вятър през есента и зимата могат да напукат устните, дори да ги разкървавят. Срещу това се ползват мазила за устни на восъчна или вазелинова основа. Така се запазва вътрешната им топлина, а се подхранва и самата кожа.

При стрес мнозина несъзнателно хапят устни до кръв, други късат кожички от тях с нокти или със зъби, трети ближат устните си.

Всички тези действия изтъняват най-горния слой на епидермиса им. И устните стават по-уязвими на вредни въздействия като екстремни температури или дехидратация. По-тревожните хора с подобни навици могат да ползват кремове за устни. Така ще възпрепятстват хапенето.

Когато организмът губи вода, всички тъкани страдат. Кожата вече не е опъната и това личи първо по устните. Те се напукват.

Бебетата и малките деца са по-податливи на дехидратация. При тях тя е по-бърза и по-опасна. Може да настъпи и при грешки в хранителния режим.

Може да се напукат и от сух и горещ въздух. Това може да се получи в домовете през зимата. Парното работи, в стаите е топло и въздухът се изсушава.

Ако сте алергични към някои съставки на червилото, устните ви може да се напукат. Погрешно е схващането, че червилото действа като защитния вазелин. Ако въздухът е много студен или много горещ, устните ще се напукат дори повече, отколкото ако са без червило, пише „Живот без рак“. При остри заболявания -грип, пневмонии и др., които протичат с трескави състояния, се вдига висока температура.

Температурата обезводнява. Затова болният трябва постоянно да приема течности, докато се лекува.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.