За по-добра устна хигиена четете какво пише на пастите за зъби

Редовната устна хигиена е гарант за добро здраве

устна хигиена
За по-добра устна хигиена четете какво пише на пастите за зъби

Пазарът е пребогат на най-различни продукти – пасти за зъби, води за уста, конци, интердентални четки, спрейове. Може би всеки път, когато си купувате паста, се чудите каква точно да изберете – срещу плака, камък, кариес, пародонтоза, избелваща, хомеопатична, със или без флуор и калций.

Това зависи на първо място от особеностите на вашите зъби. Ако са чувствителни и искате да отстраните оцветяванията от напитки и храни, трябва да търсите специална избелваща паста за чувствителни зъби. Тя не съдържа абразиви и пероксид, като повечето избелващи продукти. В състава и може да са включени компоненти на природна основа и специални добавки за понижаване на сетивността при контакт със студено, топло и кисело.

Ако зъбите ви не са чувствителни, просто вземете избелваща паста. Но препалено абразивните могат да “ надраскат“ емайла и да изтънят шийката. Степента на абразивност се измерва в условните единици RDA. Ако RDA е 25, значи пастата почиства деликатно и е подходяща за чувствителни зъби, за деца и подрастващи (при които емайлът все още се формира), за периода след отстраняване на зъбен камък. RD А 75 е показател, че продуктът е за всекидневна употреба и отстранява бактериалните налепи, без да уврежда зъбите. Може да се ползва само от възрастни хора, при които процесът на образуване на зъбния емайл вече е приключил. Паста с RDA 200 се прилага профилактично срещу зъбен камък. Тя е доста агресивна, затова стоматолозите препоръчват да се използва най-много веднъж седмично.

Мнозина не харесват, когато пастата не се разпенва

За обилна пяна производителите употребяват най-често натриев лаурил сулфат (SLS). В по-големи количества това химично съединение може да причини кожни раздразнения на венците, езика и вътрешната страна на устата. Затова често сменяйте силно пенливата паста.

Голяма част от продуктите за орална хигиена съдържат флуорид, който има мощен профилактичен ефект срещу кариес – редуцира риска от заболяване с 50%. С приложението на този естествен минерал не бива да се прекалява, тъй като се получават тъмни оцветявания по зъбите.

На пазара ще откриете и пасти с антибактериални добавки. Преди всичко това е триклозан – химикал, който унищожава микроорганизмите в устната кухина, пише „Всичко за семейството“. Но същевременно той вреди на полезната за организма микрофлора. Някои производители използват антибактериалните вещества метронидазол ихлорхексидин. Последните изследвания обаче показват, че те носят колкото
полза, толкова и вреда, затова бъдете особено внимателни.

Прополисът, който има слава на природен антибиотик, често се включва във формулите на биопасти за зъби. Той спира развитието на бактерии, атакува различни вируси и някои видове гъбички, действа като локален анесгетик. Био-продуктите обикновено съдържат и екстракти от билки с различен ефект. Ехинацеята например повишава имунната резистентност, миртата стяга венците, салвията има антибактериален ефект, ратанията укрепва тъканите, ментата действа болкоуспокояващо, а лайката потиска възпалението.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.