Ушната кал може да каже много за здравословното състояние

Ушната кал трябва да се почиства от специалист. Не е препоръчително да се ползват тампоните, които се продават в магазините

ушната кал

Ушната кал не е приятна гледка, но някои лекари твърдят, че трябва да й обръщаме внимание – тя показва отклонения в здравословното състояние.

Други отоларинголози, тоест специалистите по уши, нос, гърло, не обръщат много внимание на ушния секрет, докато цветът и гъстотата на секретите от носа далеч повече ги притесняват. Това е грешка според привържениците на теорията за важността на калта.

Ролята й е да предпазва проникването на замърсявания и бактерии в ушния канал. Много логично е тя да показва и какво се случва вътре в ухото.

Ако изтича зеленикава или тъмножълта течност, това може да е признак за инфекция. Острият мирис пък показва не само инфекция, но и увреждане на средното ухо. Задължително потърсете лекарска помощ, ако освен това усетите нарушение в поддържането на равновесие, чувате пищене в ушите или да ви се струва, че са пълни с нещо.

Изтичаща кал може да е белег за перфорация на тъпанчевата мембрана. Това е още по-сигурно, щом секретът излиза под формата на струйка или топче.

Липсата на ушна кал също не е добър признак. Това е особено възпаление на кожата. Вместо постепенно да излиза от ухото, секретът се натрупва вътре в слуховия канал и оформя плътен слой.

Лекарите твърдят, че състоянието на ушната кал се влияе от възрастта. С годините от гъста и лепкава субстанция тя преминава в люспеста маса.

Изследване, за което съобщава сп. „Nature Genetics“, е показвало, че произходът също има значение. При повечето хора с азиатски корени секретът е сух, а при тези с предци от Африка или Европа е лепкав и влажен. Авторите на проучването предполагат, че това е генетично обусловена адаптация към климата, при който са живели прадедите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.