Употребата на поливитамини може да не е безопасна за здравето

Употребата на поливитамини може да не е толкова безопасна за здравето. Към тези препарати трябва да се отнасяте с особено внимание

поливитамини

Учени установили закономерност между употребата на поливитамини и подобни на тях препарати и продължителността на живота.

Изследване сред 40 000 американски жени, които редовно приемали витамини в последните 19 години, потвърдило, че злоупотребата с поливитамини и биологичноактивни хранителни добавки повишава риска от смърт сред жените във възрастовата група от 50 до 60 години.

Изследователите доказали, че безопасен е само калцият в качеството му на добавка към храната. Приемът на фолиева киселина, цинк, витамин. В6, желязо и мед водели до негативни последлвия. Постоянният прием на желязо повишава риска от смърт с 3,9 на сто; приемът на други поливитамини увеличава смъртността с 2,4 процента. Негативно влияние върху здравето има и постоянният прием на витамините А и Е.

Онколозите неведнъж споменават за способността на поливита-мините да повишават риска от развитие на рак на простатата.

Според специалистите никакви биологичноактивни хранителни добавки и минерални комплекси не могат да заменят рационалното хранене. Тези препарати трябва да се приемат само временно при установяване на витаминен или минерален недостиг и задължително след лекарска консултация.

Няма по-полезни и по-натурални от пресните плодове и зеленчуци от новата реколта и есента е прекрасен период да подготвим организма си за зимата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.