https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Умерената употреба на зехтин пази сърцето и предотвратява рака на гърдата

0

Редовната, но умерена употреба на зехтин може значително да подобри работата на сърцето и да ви предпази от рак на гърдата

upotreba na zehtin
Новините за средиземноморската диета стават все по-добри и по-добри. Последните изследвания, публикувани в JAMA Internal Medicine, показват, че средиземноморската диета , допълнена с умерена употреба на зехтин може да намали риска от развитие на рак на гърдата с 62%.

Направено е изследване, според което умерената употреба на зехтин, средно по 4 супени лъжици на ден, намаля вероятността да се разболеете от рак на гърдата. Ето и подробностите.

Редовната, но умерена употреба на зехтин може да понижи риска от рак на гърдата и забавя развитието на вече диагностицирано заболяване, сочат изследвания на учени от Университета в Барселона. Те предполагат, че съдържащите се в маслиновото олио съединения с антиоксидантно действие блокират раковите клетки в млечните жлези и спират тяхното мутиране. Как точно се случва това не е напълно изяснено, но испанските специалисти акцентират, че става дума за умерена, а не за прекомерна употреба на зехтин.

Зад техните твърдения застават и колегите им от Университета в Гранада. Учените конкретизират, че двете химични съединения в растителното масло лигнин и сецоиридоид са в състояние да спрат растежа на раковите клетки. Те допълват, че лечебни свойства притежава само олиото, извлечено при първото студено пресоване и неподложено на химически реакции. Според експертите зехтинът може да се използва за създаването на нови лекарства срещу рак на гърдата.

Вече са ясни и някои потресаващи ефекти от най- здравословната диета – Средиземноморската, умерената употреба на зехтин и диета с допълнителни ядки. Това може да помогне на хората да живеят по-дълго и да избягват болести на сърцето, като се постига и намаляване на риска от инфаркт и инсулт с 30 процента. Освен това, редовната умерена употреба на зехтин е много полезна и за работата на други органи и системи, като човешкия мозък, например.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.