Упоритата хрема, алергия или вирус? Не, опасно заразно заболяване

Доста пациенти на д-р Гужгулова се оплакват от упорита хрема. Причините може да са различни – алергия или друг проблем с носа

хрема

Хрема, колкото и обикновена да е, не се лекува самостоятелно. Особено ако aко се повтаря всяка година с кихавични пристъпи, силни сърбежи в носа и очите и отоци по лицето, почти сигурно е сенна хрема.

Други имат целогодишно запушен нос. Алергените обикновено са у дома – акари, влага, мухъл. Изходът е да се ликвидира влагата вкъщи. Ако не се лекуват, с времето има риск от полипи на носа.

„Много пациенти направо се пристрастяват към капките за нос, които свиват кръвоносните съдове на носната лигавица, иначе не могат да дишат през нощта – казва д-р Гужгулова. -Това обаче стимулира разрастването на лигавицата и се стига до порочен кръг -нуждаят се от все повече капки, а ефектът е все по-малък. Накрая правят ринит.“

„Ако се чудите каква е хремата ви, идете на УНГ лекар. После той може да ви прати на алерголог.“

При вирус в носа има температура и боли глава. След 2-3 дни секретът става жълтеникав, когато се насложи и бактериална инфекция, а при алергичния ринит е белезникав или бял и жилав. Не стига до жълтозелен цвят. Кихането е симптом и на двата ринита.

Каквато и да е хремата, не оставяйте носа запушен, за-щото има по-голям риск от бактериална инфекция.

А ако имате упорита хрема, в никакъв случай не плувайте под вода, защото ще се засмуче вода по евстахиевата тръба и инфекцията ще се разнесе. Налягането при гмуркане вкарва секрет и вода от басейна в ушите и ги заразява. Особено уязвими са децата, защото тяхната евстахиева тръба е по-широка и по-малко извита.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.