https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Чувствате ли се уморени? Спортувайте!

0

Чувствате се потиснати, уморени, без желание за каквото и да било

umoreni
Според американски специалисти, ако се чувствате уморени нямате нужда от психолог, а от спорт.

Екип от Щатския университет в Ажорджия доказва, че спортът е най-доброто решение срещу апатия, потиснатост и дори преумора. Учените провели опит с хора, страдащи от апатия и вечна преумора, но вместо да им дават антидепресанти или стимулиращи агенти, единственото, което променили, било да ги заставят да спортуват по 20 минути три пъти седмично. Резултатите са повече от обнадеждаващи – след 6 седмици при 80% от участниците се наблюдавало значително подобряване на жизнеността, намаляване на чувството на потиснатост и липса на каквито и да било признаци за отпадналост през деня.

Пролетна, но и лятна умора

Още през 1987 г. Американската психиатрична асоциация признава официално за болест „сезонното афективно разстройство“. А-р Норман Розентал, автор на „Всичко, което трябва да знаете за Сезонното афективно разстройство“, изтъква, че средно 15% от хората страдат от този проблем, който при повечето се проявява като потиснатост през мрачните месеци или изтощение през пролетта, но при други се наблюдават прояви на преумора и отпадналост през лятото, като процентът на страдащите варира между 1,4 до 9,7% в зависимост от климатичния пояс – по-засегнати са живеещи в по-горещи и по-слънчеви области.

Симптомите му са потиснатост, нежелание за социални контакти, изолация, апатия, занижена умствена концентрация, раздразнителност, липса на сексуално желание. Много специалисти веднага предписват антидепресанти за лечение на тези така наречени сезонни депресии, но учените от Шатския университет в Джорджия препоръчват, преди да се злоупотребява с медикаменти, да се опита проблемът да бъде решен с физическа активност.

Въпрос на хормони

Лекарите напомнят, че при спорт в тялото ни се отделят ендорфини и серотонин, които може да доведат до подобряване както на физическо, така и на психично ниво. Учените съветват още при първите симптоми на потиснатост човек да промени режима си и да въведе или да добави по 20 минути спорт на ден. Специалистите обаче подчертават, че когато става дума за преборване на апатия, по-леката физическа активност винаги е за предпочитане, пише „За жената“. С по-силно натоварване по-бързо се отслабва или се оформят мускули, но прекаленото изтощение може да засили още повече чувството за вечна умора и потиснатост. Затова вместо екстремни тренировки изберете разходки, плуване, йога, пилатес.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.