https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се справите с детската умора?

0

Детето не знае какво е умора и няма как да ви каже, когато силите му са изчерпани

umora
Външни признаци обаче винаги има и родителят трябва да ги разчита правилно, за да знае как да действа.

Някои от тях са: нежелание да изпълнява дейностите, които обикновено носят удоволствие на детето, често прескачане от едно занимание към друго, невъзможност да се съсредоточи дори за кратко, рязка смяна на настроението.

При подобни прояви родителите не бива да губят търпение, да отправят заплахи и да повишават тон, опитвайки се да овладеят ситуацията. Първото, което трябва да направите, е да запазите самообладание и увереност, че можете да се справите.

Второто е да успокоите детето. Седнете до него, прегърнете го, погалете го и се опитайте да насочите вниманието му към нещо друго, за да се отърси от неприятното усещане и от чувството за безпомощност. Говорете му със спокоен тон: „Сега ще ти дам да пийнеш малко водичка, защото много се умори и имаш нужда от почивка.“ Ако сте навън, е добре да го разсеете с играчка или нещо дребно за ядене, а през това време трябва да приключите по-бързо започнатото и да тръгнете към къщи. В случай че това не е възможно, потърсете място, където детето може да поседне или да полегне.

Умората при децата е колкото естествена, толкова и нехарактерна, особено при хлапета под 5-годишна възраст, които са в постоянна активност. Наблюдавайте вашето дете.

Макар и рядко възможно е да има един-два последователни дни с понижена енергия. Най-често възстановяването се постига с повече сън. Ако състоянието продължи по-дълго от седмица, посетете педиатъра.
Причините за необяснимата на пръв поглед умора може да са най-различни -недостиг на витамини и минерали вследствие на непълноценно хранене, проблеми със съня, заболявания. Анемията например е честа причина за отпадналост. При хрема, запушен нос и затруднено дишане се нарушават нормалните цикли на съня. След всяко боледуване са необходими една-две седмици, за да се възстанови напълно организмът, пише „Всичко за семейството“. През това време детето се изморява по-бързо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.