Улун – най-скъпия китайски чай сваля холестерола и помага при отслабване

Когато говорим за чай, обикновено имаме предвид черен чай

 

ulun
Улун – най-скъпият китайски чай сваля холестерола и помага при отслабване

Напоследък стана модерен зеленият. А за червен, жълт, бял чували ли сте? Оказва се, че не става дума за хитрост на производителя, а истински лечебни напитки, природна съкровищница на здравето!

Благодарение на различни технологии от едни и същи листенца (или пъпки) може да се получи цяла палитра чайове: от черен до бял, и разбира се, различни сортове – нискокачествени и елитни.

ТЮРКОАЗЕН ЧАЙ

Особен вид чай, при който на ферментация се подлагат само краищата на листата и част от повърхността, като те остават с характерна зелена окраска. Смята се за най-скъпия китайски чай. Улун се запарва по особен метод, наричан гунфуча – висше чаено майсторство. Листенцата се насипват на една трета от чайника, заливат се с гореща вода (не по-малко от 90°С) и веднага тя се излива. Първата настойка не се пие, с нея само се изплакват чашките. Втората вода отново се излива, при това много бързо, почти без да кисне. Този чай вече се пие. Така се повтаря няколко пъти, докато чаят „не отдаде“ целия си цвят, вкус и аромат. Някои улуни могат да се заливат до 40 пъти, а нормата за този чай е 13 – 15 пъти.

В улуните се съдържат повече от 400 вида полезни за човека химически елемента. Главните от тях са: поли-феноли, кофеин, витамините С, D, Е, К, В1( В6, В3, В12, калций, фосфор, желязо, йод, магнезий, селен, цинк, манган и др. Благодарение на богатия витаминен набор чаят способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове и подобрява обмяната на веществата, предотвратява тромбофлебит, помага за отхвърлянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и спомага за появата на нови, млади, подобрявайки състоянието й. Редовната употреба на напитката снижава нивото на холестерина в кръвта и способства за отслабване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.