Уж не ям, а дебелея!

Защо килограмите не се губят безвъзвратно? Цял живот ли трябва да сне на диета?

диета
Цял живот ли трябва да съм на диета?

Диетолозите имат своето обяснение за кошмарния йо-йо ефект.

От Американската асоциация по природосъобразен живот са определил най-често срещани причини за връщането на теглото. Дават и препоръка как да се преборим с тях.

Ако сериозно сте решили да отслабвате, като намалявате калориите в менюто си, трябва да знаете, че организмът бързо привиква към новия режим на хранене. И той успява да се справи с това, което му давате. Така отслабването обикновено намалява и дори спира само след седмица. Затова не трябва да се връщате към стария си начин на хранене. Тогава всичко в повече като калории веднага се натрупва като мастни депа.

Решение: Не диетата, а ограничаването на вредни и висококалорични храни е правилният начин на отслабване. Защото по този начин променяте навиците си, а не спазвате някаква прехвалена ограничителна програма. Когато свикнеш да не ядеш бял хляб, а пълнозърнест, да не пържиш, а да задушаваш храната, това остава завинаги, а не приключва след изтичането на седмицата на диетата.

През първата седмица на диетата или при преход към правилно хранене може да свалите до 4 кг. Но като правило това не е за сметка на подкожни мазнини, а заради излишните течности, които се изхвърлят от организма. Истинските резултати ще станат видими едва след 2-3 седмици, особено ако диетата е комбинирана с физическа активност.

Решение: Преди всичко не бързайте да се радвате, за да не се разочаровате. Първият резултат трябва да бъде подкрепен от следващи усилия, а не с нахвърляне върху забранени храни. Например с увеличаване на солта в храната ще предизвикате ново задържане на водата в организма и бързо връщане на предишните килограми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.