https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Удължаване на живота и младостта – златна мина за шарлатаните

0

В продължение на цялата си история човечеството е търсило възможност да удължи младостта и живота

младостта
Предлагали се стотици рецепти, но без полза. Вярата в чудото обаче оставала…

И ето че в края на XX век отново заблещукала искрица надежда: на Запад плъзнали слухове за чудодейна хипноза – разсрочена, или хроногенна. Тя е способна да върне младостта, да удължи живота – до двеста години, че и-повече. Същността на метода се състояла в това, че хипнотизаторът, потапяйки човека в сън, забавял хода на биологическия му часовник.

Независимо от немислимата цена на сеансите и забраната от страна на властите клиентите на нелегалните „чудотворци“ нямали чет. Особено ревностни се оказали, естествено, холивудските звезди.

Един от тях – Ричард Райт, оставил при майсторите по удължаване на младостта лъвския пай от състоянието си. Но минали десет години и той подал иск срещу няколко английски хипнотизатори. Както се оказало, вместо желаните младост и дълголетие той получил първо атрофия, а след това и пълна парализа на ръцете. Като не постигнал справедливост (тъй като сеансите се провеждали нелегално, ответниците били оправдани поради липса на улики), Райт сложил край на живота си, като изживял от обещаните двеста години само петдесет и четири.
Трагичната му кон-чина предизвикала лавина от съдебни искове: повече от стотина пострадали от хроногенната хипноза искали да бъдат наказани шарлатаните – у едни бил открит рак, на други излезли от строя различни органи, трети просто започнали стремително да остаряват…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.