Учените разбраха защо жителите на големите градове спят лошо

Жителите на големите градове са застрашени от някои доста сериозни заболявания. Едно от тях е свързано с нарушенията на съня

градове
Учените разбраха защо жителите на големите градове спят лошо

Ако имате проблеми със съня и живеете в голям град можете спокойно да обвините лошата околна среда като цяло, и мръсния въздух в частност. Учените са свързали лошото качество на съня с наличието на азотен оксид, пише www.dni.ru. Това заключение беше направено в края на петгодишно изучаването на 1863 доброволци. Хората бяха помолени да ползват нощни сензори, с помощта на които бяха определяни периодите на сън и моментите на безсъние. В същото време бил изследван и въздуха в домовете на доброволците.

Оказа се, че хората спят по-здраво ако има по-малка концентрация на азотен оксид. Между другото, максимално допустимата концентрация на азотен оксид във въздуха е 0,6 мг / m3. Човек започва да го усеща, когато концентрацията е над 10 мг / м3. Най-високата концентрация на азотен оксид във въздуха е маркирана в големите градове, където има плътен трафик и са концентрирани много индустрии.

Американските експерти коментират: „При вдишването на въздух с концентрация 90 мг / м3 за 15 минути се наблюдава дразнене в гърлото, желание за кашлица, отделяне на слюнка. За много опасни се считат кратките периоди, през които човек вдишва концентрация от 200-300 мг / м3.“. По-високата концентрация очевидно нарушава съня.

И още: проблемите със съня са опасни за бъбреците, показва друго проучване. всеки допълнителен час сън намалява вероятността от бъбречна недостатъчност с 19%. Сънят играе важна роля, както и качеството на съня. Повишената честота на събужданията през нощта повишават риска от бъбречна недостатъчност с 4%. В допълнение, участниците изпитват сънливост през деня, която им пречи да се концентрират.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.