https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Учените: пазенето на тайни не е полезно за здравето

0

Пазенето на тайни не е полезно за здравето. Или по-скоро – пазенето на тайни не е полезно за емоционалното здраве


Учени от Колумбийския университет са установили, че пазенето на тайни е опасно за здравето. По-специално – вредно е да мислим за самото пазене на тайни, за това, че нещо трябва да остане скрито. Това повишава нивото на стрес, което от своя страна, води до проблеми със съня, бръчки и развитието на някои хронични болести, като високо кръвно, пише Дейли мейл.

Проучването установява: 95% от хората пазят средно по 13 тайни. 5 от тях са толкова лични, че те никога не са говорили за тях на висок глас. Едни от най-разпространените тайни са свързани със сексуалните желания и предпочитания. Други хора крият сексуална ориентация, ниско самочувствие, проблеми с финансите, ниска производителност на труда, зависимост и аборт.

Според изследователите, тайните вляят неблагоприятно на здравето. Това е свързано с честото мислене за последиците, които може да бъдат налице, ако тайната вече не е тайна. Тези мисли могат да повишат нивото на кортизол (стрес хормон) в тялото, който е виновен за стареенето на кожата, и болести като хипертония, проблеми с червата, имунната система и метаболизма.

Повечето хора мислят, че клюкарстването е лошо. Но, отново според ученето, клюкарстването е полезно за здравето, защото е вид емоционално разтоварване. Пазенето на тайни е вредно и за развитието на професионалните контакти, както и за онова, което се случва в семейството. Най-добре е човек да освободи съзнанието си и да е честен пред себе си и пред другите хора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.