Учен направи пробив е лечението на рак

Нова проучване може да даде отговора на въпроса Как да излекуваме рак. Учен от БАН е започнал проучване, в което бори рак с помощта на опасен вирус, засягащ само животните. 40-годишният микробиолог Захарий Райков по време на своите изследвания, е открил, че вирусът Н1, който по принцип е смъртоносен за животните, може да елиминира туморните клетки, като обаче не засяга и здравите. Въпросният микроорганизъм се подготвя по специален начин в лаборатория и се инжектира интравенозно на пациента, пише „Монитор“.

След това откритие идва ред на неврохирурзите. Когато става въпрос за тумор в мозъка, изрязването не може да е на 100% прецизно, защото може да се стигне до мозъчно увреждане. Ето защо след операция в мозъка, се инжектира от въпросния лабораторно създаден вирус и така той се оказва спасение за човека, като отстранява останалите туморни обрузвания.

655-402-ucheni-virusi-prichiniavat-veroiatno-do-40-ot-sluchaite-na-rakСамият вирус H1 е програмиран така от природата, че не може да разпознае по никакъв начин здравата човешка клетка и поради тази причина не я напада. Той обаче не само че познава тези от тях, които вече са видоизменени в ракови, но и започва буквално да ги изяжда, тъй като те му напомнят по нещо с генома си на животинските.

На този етап откритието на микробиолога е достигнало фаза на клинични изпитвания, но както става в такива случаи, у нас проектът не е бил финансиран. Ето защо той приема преди две години офертата на медицинска клиника в Хайделберг, където в момента методът му се прилага като клинично изпитание на 25 човека с рак на мозъка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.