https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Убийте гъбичките по краката с помощта на черен чай

0

Затворените обувки през лятото увеличават потенето на краката


В мократа среда лесно се размножават гъбички, или научно казано – микоза. Проблемът се свързва основно с маратонките и затова като синоним често се използва определението спортно стъпало, въпреки че засегнатият човек може цял ден да си седи зад бюрото.

Видът на лечението зависи от степента на гъбичната инфекция. При видими признаци – влажна белеща се кожа около пръстите, остра миризма, състоянието трябва да се консултира с лекар. Той ще предпише лечение с антимикотични препарати. При тежко засягане локалните средства може да са недостатъчни и да са нужни лекарства през устата.

Проблемът е много упорит, затова не бива да се подценявайтървите му признаци. В началния етап само с лека миризма на краката може да се мине и с мазане или пръскане с противогъбични средства, за които съвет ще даде фармацевтът в аптеката. Известни са и домашни средства – срещу незначително засягане или като съпътстващи основната терапия.

Черният чай, и по-специално неговата съставка танин, може да облекчи болката и сърбежа и да намали популацията на гъбичките. Нужни са по 5 пакетчета черен чай на всеки литър вода, в която се пускат след завирането й. Пакетчетата стоят, докато водата се охлади до търпима температура. Краката се киснат в продължение на 30-60 минути. Банята трябва да се повтаря всеки ден.

Втори вариант е редовно тампониране на засегнатите зони с влажни пакетчета за същото време.

Етерични масла от чаено дърво, лавандула, смирна или мента също са от полза в борбата с гъбичките по краката. Тези масла са естествени дезинфектанти с изявени антисептични свойства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.