Twitter предизвиква силна емоционална възбуда

twitter
Twitter предизвиква силна емоционална възбуда

Twitter, както и другите социални мрежи, предизвикват силна емоционална възбуда

Twitter и Facebook са полезни социални мрежи, когато се ползват разумно и дозирано. За вредата от социалните мрежи е писано много, за ползата от тях – още повече, затова сега няма да задълбаваме в тези подробности, а ще се спрем на един факт, на едно откритие, което никак не е за пренебрегване.

Зависимостта от микроблогинга, според учени от изследователската компания Neuro Insight, обяснява това. Twitter, както и другите социални мрежи, предизвикват силна емоционална възбуда заради изобилието от много и интересна, а често и шокираща информация. Това е установено чрез изследване. В него са участвали 114 доброволци. Учените са наблюдавали мозъчната активност на участниците по време на използване на Twitter. В случая е използвана именно тази социална мрежа заради кратките съобщения, както и заради липсата на много и друга разсейваща информация.

Изследователите забелязали по-високо ниво на активност в три области на мозъка, свързани с емоционална възбуда, личното значение и паметта. Интензивността на емоционалната възбуда е 75% по-висока при хора, които са потопени в разговор. при активното използване Twitter паметта кодира 56% повече информация, отколкото при посещение на други сайтове.

Дори тези, които пасивно четат микроблогинга, имат по-висока дейност в тези области на мозъка. Нейният ръст е 64%. Според изследователите, силната емоционална реакция е характерна за съобщенията в Twitter. Те са много кратки, остри, бързи и често имат голямо значение за индивида.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.