https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Тунелно зрение – какво е и какво го причинява?

0

Има такова нарушение на зрението – да виждаш като в тунел, тунелно зрение. Запазена е централна част от зрителното поле, но периферията му е замъглена

Повечето причини за тунелно зрение са преходни. Появява се при проблеми със самите очи, с кръвоснабдяването на организма, при силни емоции, промяна в атмосферното налягане и др.

Тунелното зрение настъпва внезапно или постепенно.

Загуба на съзнание

Понякога минути или секунди преди изпадане в несвяст се получава тунелно зрение. Загубата на съзнание се причинява от дефицит на кислород за клетките в мозъка. Това се случва при кръвоизливи, тежка анемия заради недостиг на желязо, фолиева киселина, витамин В12 и др. Възможно е на човек да му призлее и при твърде ниско атмосферно налягане, много висока надморска височина и др. Обикновено идва на се-бе си за няколко минути.

Мигрена

Това са спазми на мозъчните съдове, водещи до пристъпи на силно главоболие. Провокира се от натрапчиви миризми, шумове, стрес, недохранване и др. Предшества се от промяна в сетивата. Една от тях е тунелното зрение. След като пристъпът отмине, визията се възвръща. Лекува се от невролози.

Силен стрес

При силна уплаха или гняв настъпва свръхактивиране на автономната нервна
система. Засегнатите описват как „им е паднала пелена пред очите“ или „виждали като в тунел“

Нараняване

Психоактивни вещества могат да увредят зрението по подобен начин. Сред тях са метилов, пропилов алкохол, атропиноподобни съставки на отровни гъби, растения, синтетични халюциногени и др. Отровата на някои змии и насекоми има сходен ефект. Промените в зрението са трайни.

Клинична смърт

Много хора от различни етноси и изповедания описват тунел от светлина по време на клиничната смърт, от която са имали късмета да се върнат. Някои придават на това метафизично значение. Други го смятат за физиологична реакция като тази преди загуба на съзнание.

Глаукома, катаракта

При първата болест налягането в очната камера е твърде високо. То постепенно и трайно влошава зрението. Влияе и наследствеността. Лекува се с операция или с медикаменти, но трябва да се открие рано. Катарактата е бавно, необратимо увреждане на лещата в окото, водещо до пълна слепота. Най-доброто лечение е с присаждане на леща от донор. Диабетната ретинопатия води до слепота при нелекуван диабет. Нужен е преглед веднъж годишно от очен лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.