https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Туморите в мозъка не притесняват диабетиците

0

Blood testing

Макар много видове рак да са по-чести при диабетиците, туморите в мозъка са по-редки сред тях

туморите в мозъка
Туморите в мозъка не притесняват диабетиците

Туморите в мозъка не притесняват болните от диабет. Това установиха учени от университета в Охайо.

При предишно проучване същият екип откри, че при повишена кръвна захар има по-малка вероятност от мозъчния тумор менинглиом. Този туморпочти винаги остава доброкачествен.

Мозъкът е едва 2% от телесното тегло, но използва 20% от глюкозата в организма.

Медицината смята за доказано, че диабетът и повишената кръвна захар увеличават риска от рак в някои органи и особено в дебелото черво, гърдата и пикочния мехур. Затова е странно, че глиомите (бързо растящи злокачествени тумори в мозъка) са по-чести при хора с нормални нива на глюкоза в кръвта. Не е ясно дали самият тумор повишава кръвната захар, или тя се явява защитен фактор срещу рак на мозъка.

Болестта обикновено се открива в средна възраст и не подлежи на дългосрочно лечение. Но се надяваме нашите изводи да доведат до по-добро разбиране на механизмите в развитието на глиома. Това би било начална стъпка за намирането на лечение, надяват се учените.

Освен това ново откритие, има и още една добра новина от областта на медицината, която ще помогне на много хора

Американски учени идентифицираха гените, чиито мутации причиняват синдрома на Турет – наследствена болест на централната нервна система, при която има тикове и се крещят ругатни и мръсни думи, предаде БТА.

Учените са сравнили кодиращите белтъци в ДНК на 311 деца, страдащи от синдрома на Турет, и на техните родители, по-вечето от които не са болни. Търсили са мутации, които са възникнали при зачатието, а не са били наследени от майката или от бащата. Такива мутации оказват много по-тежко въздействие върху организма, отколкото мутациите, предавани от поколенията, тъй като при тях роля играе естественият подбор.

Оказва се, че при около 12% от засегнатите от болестта има мутации в 400 различни гена. Измененията в само 4 от тези гени обаче причиняват синдрома на Турет с вероятност 70-90%.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.