https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Въпросът дали и какво да се яде преди тренировка занимава всеки, който е решил да спортува редовно

Трябва ли да се яде преди тренировка и ако да - какво?
Трябва ли да се яде преди тренировка, и ако да – какво?

Грамотният отговор ще ви помогне да оптимизирате изгарянето на мазнините и по-бързо да оформите красиво тяло.

1. Сутрин на гладен стомах

Това е един от най-популярните начини за допълнително изгаряне на мазнини, макар ефективността му да не е доказана научно. Поддръжниците на теорията твърдят, че по това време запасите от гликоген в черния дроб са минимални, следователно организмът ще черпи от запасите си и съответно ще унищожава мазнини. Противниците й са убедени, че така посягате към мускулна маса и полза няма да има.

Вариантът за тренировка на гладно е подходящ само за тези, които я правят вкъщи или в зала близо до дома. Защото да държите организма си гладен няколко часа не е полезно, а вреди и на процеса на отслабване. Ако все пак залагате на този вариант, задължително трябва да пиете поне вода.

В никакъв случай не се препоръчва тренировка на гладно, ако правите силови упражнения за нарастване на мускулната маса, ако ви предстои високоин-тензивно натоварване (табата, кросфит) или ви се вие свят, ако не сте закусили.

2. Тренирате сутрин след леко похапване

Важно е да изберете правилната храна. Например хапнете леки въглехидрати, но поне 30-45 минути преди заниманието. Това може да е кафе с банан, сухар с парченце сирене, енергийно блокче с мюсли. Порцията трябва да е максимум 100 г. Така ще имате достатъчно енергия и сили за тренировката.

Това не трябва да е обилна закуска, защото ще ви е тежко. Интензивно натоварване на пълен стомах може да предизвика и гадене.

3. Заниманието ви е след закуска, обяд или вечеря

Във всички останали случаи оптималният вариант е храна със сложни въглехидрати. Яжте каша, ориз, паста от твърда пшеница. Но трябва да минат 2 часа между храненето и тренировката.

Чиста белтъчна храна преди натоварване не се препоръчва, нея оставете за след тренировките. Тя няма да ви даде енергия и няма да можете да изпълните програмата си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.